Bezoek duurzame energieproductie in Eeklo

© Sophie Nuytten

Start wo 5 oktober '22
14:00 - 17:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Startpunt: Verbrandingsoven Balgerhoeke-Eeklo
Sint-Laureinsesteenweg 10
9900 Eeklo

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Eeklo is een pionier in het Vlaamse energielandschap en een schoolvoorbeeld van hoe je door rechtstreekse burgerparticipatie een draagvlak kan creëren voor duurzame energieprojecten. Burgerenergiecoöperatie Ecopower baat reeds verschillende hernieuwbare energieprojecten in de regio uit, zoals windturbines, zonnedaken, warmtekrachtkoppeling op plantenolie. Er zijn ook plannen om in Eeklo het grootste warmtenet van Vlaanderen uit te bouwen. Ook hier kunnen burgers mede-eigenaar worden en zo delen in de energie én de meerwaarde die er wordt geproduceerd.


Projectingenieur bij Ecopower Jan De Pauw is van bij het begin betrokken bij de coöperatieve activiteiten in Eeklo. Hij geeft ons meer uitleg over het ontstaan en de werking van de verschillende installaties. Ons bezoek start aan de nieuwste windturbines van Ecopower in de regio.


Deelnemers worden gevraagd hun eigen energieverbruik in kaart te brengen. Aan de hand daarvan schetst hij ons de werking van de energiemarkt, het belang van hernieuwbare energie en de noodzaak om in te zetten op rationeel energiegebruik en energie-efficiëntie.

Praktisch

We verzamelen aan de oprit van de windturbine tegenover de IVM-afvalenergiecentrale (naast de tunnel onder de expresweg net voor Sint-Laureinsesteenweg 10, 9900 Eeklo) en sluiten af aan de recentste windturbine ter hoogte van de brug over de E34 ter hoogte van Peperstraat.

De plaats van afspraak is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. We bezoeken verschillende locaties en verplaatsen ons van de ene locatie naar de andere. Het bezoek speelt zich vooral buiten af en de paden naar de windturbines zijn niet verhard. Breng dus gepaste kledij en schoeisel mee. Voor de verplaatsingen tussen de verschillende turbines trachten we te carpoolen. Wil je graag ook meerijden naar de locatie met anderen of heb je zelf plaatsen beschikbaar om naar de plaats van afspraak te rijden? Neem dan contact op met janusz.vanhellemont@avansa-regiogent.be tegen uiterlijk maandag 3/10 2022.

Om de werking van de energiemarkt te schetsen vraagt de begeleider om je energieverbruik in kaart te brengen. Klik op volgende link voor het formulier: https://forms.gle/eg7hhJVbGsrpJKVM6
Is het mogelijk om de gevraagde gegevens in dit formulier in te vullen tegen uiterlijk maandag 3/10? Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Sessies

 • wo 5 oktober '22
  14:00 - 17:00
  Startpunt: Verbrandingsoven Balgerhoeke-Eeklo - Default

Locatie(s)

 • Startpunt: Verbrandingsoven Balgerhoeke-Eeklo Sint-Laureinsesteenweg 10
  9900 Eeklo Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Reductieprijs
  € 4
 • Sociale prijs
  € 2,5

Begeleiding

Jan De Pauw

Jan De Pauw is projectingenieur bij coöperatieve energieproducent van lokale groene stroom…
Meer over Jan De Pauw

Janusz Vanhellemont

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Avansa.
Meer over Janusz Vanhellemont