Cold War | Zimna wojna

© Publiek domein

Nieuwkomer in de kijker- Ciné local special : Film + panelgesprek

Start za 16 oktober '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Cultuurcentrum De Herbakker
Past. De Nevestraat 10
9900 Eeklo

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In 2019 telde Eeklo 252 inwoners van Poolse afkomst. Met het project ‘Nieuwkomer in de kijker’ willen we deze gemeenschap beter leren kennen. De film ‘Cold War’ neemt ons mee naar het Polen vlak na de Tweede Wereldoorlog. Verwacht je aan een meeslepend verhaal, folkloristische muziek en prachtige zwart-witfotografie. Na de film gaan we in gesprek met Poolse inwoners over land en cultuur, de aanwezigheid van de Poolse gemeenschap hier en de integratie in een nieuwe omgeving.


NIEUWKOMER IN DE KIJKER


1949, Polen gaat nog steeds gebukt onder de gevolgen van de voorbije oorlog. Warschau ligt nog in puin en er is geen elektriciteit op het platteland. Daar schuimen pianist Wiktor en zangeres Zula het land af op zoek naar authentieke volksmuziek. Het succesvolle muziekensemble dat ze samen oprichten wordt geclaimd door de communistische propaganda. Wanneer ze enkele jaren later in Berlijn moeten optreden, ziet Wiktor dit als een unieke kans om naar het Westen te vluchten, ondanks zijn liefde voor Zula die achterblijft.


Met het project ‘Nieuwkomer in de kijker’ willen we belangrijke Poolse gemeenschap in Eeklo beter leren kennen. De film ‘Cold War’ neemt ons mee naar het Polen vlak na de Tweede Wereldoorlog. Verwacht je aan een meeslepend verhaal, folkloristische muziek en prachtige zwartwitfotografie.


Na de film gaan we in gesprek met Poolse inwoners over land en cultuur, de integratie in een nieuwe omgeving en de aanwezigheid van de Poolse gemeenschap in Eeklo. Sandra Wolska, begeleid door gitarist Nick Piessens, zal de avond muzikaal vervolledigen met Poolse popmuziek.


DE STANDAARD

Een pracht van een film, een melancholische romance die het hart in deze kille dagen vervult met warmte. Zo maken ze geen films meer.

Sessies

 • za 16 oktober '21
  20:00 - 22:00
  CultuurCentrum De Herbakker - Default

Locatie(s)

 • Cultuurcentrum De Herbakker Past. De Nevestraat 10
  9900 Eeklo Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS-kansentarief regio Meetjesland
  € 1,25

Begeleiding

Fabienne Haerinck

Fabienne is educatief stafmedewerker vrijwilligers, maatschappelijk kwetsbare groepen en regionale…
Meer over Fabienne Haerinck

Janusz Vanhellemont

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Avansa.
Meer over Janusz Vanhellemont

In samenwerking met

 • Agentschap Integratie en Inburgering
 • Stad Eeklo
 • N9 muziekclub Eeklo vzw
 • Cultuurcentrum De Herbakker-