Dialoogcafé ‘Een arts wordt kankerpatiënt. Auteur Rudy van Giel getuigt’

Start wo 4 mei '22
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Wat als een arts zelf patiënt wordt? Het overkwam Rudy van Giel. Hij vertelt erover tijdens dit Dialoogcafé over zijn boek 'Kankeren'.


Over dit evenement

Wat als een arts zelf patiënt wordt? Het overkwam huisarts Rudy van Giel. Pas op pensioen en de diagnose van prostaatkanker gooit zijn leven overhoop. “Arts of niet, ik beleefde het slechte nieuws van de diagnose zoals elke andere patiënt. Kwaadaardige kanker, chirurgie, incontinentie, impotentie, erectieproblemen, mijn hersenen haalden maar enkele woorden uit het bombardement van informatie dat op me werd afgevuurd.”

Rudy schreef een boek over zijn persoonlijke ervaringen en brengt vanavond enkele fragmenten. Een verhaal van twee kanten: vanuit zijn standpunt als arts en later als patiënt. Presentator van dienst: Sara Logghe.

Opnieuw een stapje richting verstaanbare zorg voor iedereen. Want dat is de uitdaging van Comon (zie uitleg onderaan).


PROGRAMMA

Deel 1. Rudy van Giel (19u30 - 20u30)

Rudy leest fragmenten voor uit zijn boek en vertelt over zijn ervaringen. Over de diagnose en hoe die binnenkwam, over het genezingsproces en de communicatie tussen hem als patiënt en het medisch personeel, over ontbrekende schakels in de communicatie, over taboes en hoe ermee om te gaan …


Deel 2. Korte pauze (20u30 – 20u40)


Deel 3. Dialoogtafels (20u40 - 21u30)

Stof genoeg om nu zelf de tongen los te maken. Neem deel aan één van de dialoogtafels. Wat heeft jou het meest getroffen in het verhaal van Rudy en waarom? Wat kon volgens jou beter of anders? Heb je zelf iets gelijkaardigs meegemaakt? Heb je nog een vraag voor Rudy? Gooi gerust alles op tafel, een ervaren gespreksleider leidt het gesprek in goede banen.


Deel 4. Vraag & antwoord (21u30 – 22u)

Rudy van Giel rondt de avond af en beantwoordt de vragen uit de dialoogtafels.


UITDAGING: Verstaanbare zorg voor iedereen

Verstaan mijn dokter en ik elkaar juist, als ik iets vertel over mijn zwangerschap? Ben ik de enige die eigenlijk geen snars begrijpt van mijn ontslagbrief in het ziekenhuis? En hoe krijg ik uitgelegd wat er precies verkeerd voelt aan die verzwikte enkel, als mijn Nederlands niet zo goed is? Miscommunicatie tussen arts en patiënt, omdat die andere woorden gebruikt, ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen: van het uitstellen van een doktersbezoek tot het niet nemen van medicatie, niet uitvoeren van kine oefeningen, niet weten bij welke zorgverlener je moet zijn voor wat, enz. Verstaanbaarheid is ook ingebed in verschillende contexten en culturen van mensen. Bijvoorbeeld bepaalde zaken/ziektes zijn taboe in sommige culturen. Of het woord ‘migraine’, dat wordt in elke cultuur anders uitgelegd.

Hoe maken we de gezondheidszorg verstaanbaar voor iedereen in onze superdiverse stad? Met deze uitdaging gaat Comon het komende jaar verder, om oplossingen te bedenken en te experimenteren, met technologie als deel van de oplossing.


EEN ORGANISATIE VAN

Deze activiteit wordt georganiseerd door Comon en Avansa regio Gent.

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.


HOE KAN JE DEELNEMEN?

Door je in te schrijven via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Deelname is gratis. Een drankje is voorzien.

Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.

Sessies

 • wo 4 mei '22
  19:30 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - De twistappel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 0

Begeleiding

Rudy Van Giel

Meer over Rudy Van Giel

In samenwerking met