Dialoogcafé 'Op bezoek bij de dokter, in verschillende culturen'

© Publiek domein

Start wo 1 december '21
19:30 - 22:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een doktersbezoek ziet er in elke cultuur anders uit. Tijdens dit Dialoogcafé komen drie getuigen ons vertellen hoe zo'n doktersbezoek eruit ziet in hun cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat het beroep ‘huisarts’ niet overal gekend is. En dat sommige mensen versteld staan van het gemak waarmee een dokter medicijnen voorschrijft?

Laat je verrassen en inspireren. Daarna gaan we hierover met elkaar in gesprek. Hoe zou het ideale doktersbezoek er volgens jou moeten uitzien? Wat heb jij nodig om je veilig en begrepen te voelen door je arts? Dat zijn de vragen waarover we ons buigen. Presentator van dienst: Sara Logghe.

Opnieuw een stapje richting verstaanbare zorg voor alle Gentenaren. Want dat is de uitdaging van Comon (zie uitleg onderaan). Het doel van deze Dialoogtafel? Meer inzicht krijgen in de communicatie tussen arts en patiënt in verschillende culturen en hopelijk hier enkele lessen uit trekken.

PROGRAMMA

Deel 1. Drie getuigen aan het woord (19u30 - 20u45)

Laat je inspireren door de verhalen van drie getuigen. Elk vertellen ze hoe een doktersbezoek eruit ziet in hun cultuur.

Deel 2. Dialoogtafels (20u45 - 22u)

Daarna neem je deel aan één van de dialoogtafels. Onder begeleiding van een gespreksleider brainstorm je samen met andere deelnemers over hoe het doktersbezoek van de toekomst er in de ideale omstandigheden zou uitzien.

UITDAGING: Verstaanbare gezondheidszorg voor iedereen

Verstaan mijn dokter en ik elkaar juist, als ik iets vertel over mijn zwangerschap? Ben ik de enige die eigenlijk geen snars begrijpt van mijn ontslagbrief in het ziekenhuis? En hoe krijg ik uitgelegd wat er precies verkeerd voelt aan die verzwikte enkel, als mijn Nederlands niet zo goed is? Miscommunicatie tussen arts en patiënt, omdat die andere woorden gebruikt, ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen: van het uitstellen van een doktersbezoek tot het niet nemen van medicatie, niet uitvoeren van kine oefeningen, niet weten bij welke zorgverlener je moet zijn voor wat, enz. Verstaanbaarheid is ook ingebed in verschillende contexten en culturen van mensen. Bijvoorbeeld bepaalde zaken/ziektes zijn taboe in sommige culturen. Of het woord ‘migraine’, dat wordt in elke cultuur anders uitgelegd.

Hoe maken we de gezondheidszorg verstaanbaar voor iedereen in onze superdiverse stad? Met deze uitdaging gaat Comon het komende jaar verder, om oplossingen te bedenken en te experimenteren, met technologie als deel van de oplossing.

Praktisch

Deze activiteit is gratis. Vooraf inschrijven is aangewezen.
De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Mondmasker is verplicht ook tijdens de activiteit.

Sessies

 • wo 1 december '21
  19:30 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Hasan Alkhalaf

Meer over Hasan Alkhalaf

Nagham Alhamwi

Meer over Nagham Alhamwi

In samenwerking met