Duizend bommen en castraten – Censuur in de strip

© Kim Duchateau

Start wo 28 juni '23
10:00 - 19:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Censuur is van alle tijden: mensen worden al van oudsher letterlijk en figuurlijk monddood gemaakt omdat ze er een andere mening op nahouden, boeken worden verbrand wegens godslastering of majesteitsschennis, kunstwerken worden geweerd omdat ze te veel bloot laten zien.

Gelukkig kwamen er wetten die de vrijheid van meningsuiting garanderen, maar die zijn nog lang niet universeel. Vandaag leven we in hypergevoelige tijden waar politieke correctheid soms leidt tot (zelf)censuur. Censuur kan een debat op gang brengen over racisme, gendergelijkheid of gezondheid. Maar censuur is ook hip geworden. Meestal is censuur dom en lachwekkend. En vaak ook commercieel interessant voor wie gecensureerd wordt.

Deze tentoonstelling richt zich specifiek op censuur in de strip en gebruikt als leidraad het boek ‘Duizend bommen en castraten’ van de Belgische strippionier Jan Smet (1945). Negen thema’s op evenveel zuilen, gebaseerd op de bekende censuurbalken, werden gekozen. Voorbeelden van strenge censuur, maar soms ook subtiele. De expo wil niemand choqueren of geen statement maken, ze wil enkel een bijdrage leveren tot een heikel debat.

Een realisatie van Stripgids i. s. m. Bibliotheek De Krook

Sessies

 • wo 28 juni '23
  10:00 - 19:00
  Bibliotheek De Krook - Agora - Volledige themazone

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst