Ecologisch radicalisme in de middeleeuwse islam

© Wikimedia Commons

Lezing Wim de Temmerman

Start woensdag 21 april 2021
9:00 - 10:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: 5 euro
Alle tarieven

De filosoof ibn Tufayl verdedigde in z’n eigen teksten een radicale ecologische visie. Hij stelt als ideaal om zoveel als mogelijk niet in de natuur in te grijpen, en gaat daarin ongewoon ver. We verkennen de reikwijdte, achtergronden en invloed van zijn standpunt. Hoe kwam dit ecologisch radicalisme in de islam terecht? En wat bracht het daar teweeg? Kan deze radicale kijk uit het twaalfde-eeuwse Marrakesh en Córdoba van betekenis zijn voor de huidige islam en z’n visie op klimaatverandering en omgang met milieuproblemen? En ruimer, kan de praxis die ibn Tufayl verdedigt onze omgang met de natuur opnieuw in een juistere koers brengen?


De filosoof ibn Tufayl (Abubacer) is gekend doordat hij ibn Ruchd (Averroës) introduceerde bij de kalief van de Almohadendynastie, die in de 11e en 12e eeuw regeerde over het islamrijk in Noord-Afrika en Al-Andalus. Zo hebben we aan Tufayl indirect de Aristoteles-commentaren te danken die Averroës schreef op vraag van de kalief, en die een aardverschuiving teweegbrachten in de filosofiegeschiedenis.

Praktisch

Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.

Voor 21/4 2021 ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

 • woensdag 21 april 2021
  9:00 - 10:30

Prijs

 • Standaardprijs
  5 euro
 • Reductieprijs
  3 euro
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  1 euro

Begeleiding

Wim de Temmerman

Wim De Temmerman studeerde filosofie aan KULeuven en UGent. Aan UGent was hij verbonden als assisten ...
Meer over Wim de Temmerman

Nora Mahammed

Meer over Nora Mahammed

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze cursus maakt deel uit van het project Dag van de Filosofie 2021