Filosofieleesgroep | Pascal Chabot - Filosofie van de burn-out | Online

© Wikipedia

Start maandag 22 februari 2021
19:30 - 21:30

3 sessies

Prijs

Standaardprijs: 33 euro
Alle tarieven

Begeleiding

'Filosofie van de burn-out' is geen zelfhulpgids. Volgens Chabot weerspiegelt deze aandoening onze manier van leven en werken en legt ze de gebreken in onze maatschappij bloot, het zgn. 'techno-kapitalisme', het efficiëntiedenken en de managementcultuur.

Chabot zoekt de historische wortels van burn-out en duidt wat op het spel staat, naast het bruikbare ook het breekbare en het subtiele... Hoe kunnen we 'de uitputting van het humanisme' keren? We lezen fragmenten, analyseren het boek en toetsen de waarde van zijn analyse (ook in coronatijden).

Filosofie van de burn-out ('Global burn-out', 2013) is geen zelfhulpgids met een medische of psychologische handleiding. Al gaat het bij burn-out om mentale en fysieke uitputting (opbranding), volgens Pascal Chabot weerspiegelt deze aandoening onze manier van leven en werken en legt ze de gebreken in onze maatschappij bloot: het zgn. 'techno-kapitalisme', het efficiëntiedenken en de managementcultuur.

Chabot zoekt de historische wortels van burn-out en duidt wat op het spel staat, naast het bruikbare ook het breekbare en het subtiele... Hoe kunnen we 'de uitputting van het humanisme' keren?

Pascal Chabot doceert filosofie en communicatie aan het Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales (IHECS, Brussel). Hij werkte ook mee aan de docu 'Burning out' (2016) waarin het personeel van een Parijse ziekenhuis gevolgd wordt tijdens de reorganisatie en een audit, opgelegd door de directie.

We lezen fragmenten, analyseren het boek en toetsen de waarde van zijn analyse (ook in coronatijden).

Praktisch

Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen. Na inschrijving ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

 • maandag 22 februari 2021
  19:30 - 21:30
 • maandag 01 maart 2021
  19:30 - 21:30
 • maandag 15 maart 2021
  19:30 - 21:30

Prijs

 • Standaardprijs
  33 euro
 • Reductieprijs
  25 euro
 • Sociale prijs
  16,5 euro
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  6,6 euro

Begeleiding

Jan Timmerman

Jan Timmerman studeerde filosofie (KULeuven), hij is vormingswerker en is daarnaast zelfstandig facilitator systemische opstellingen (Praktijk De Keerkring). Bij Vormingplus Gent-Eeklo begeleidt hij voornamelijk filosofie leesgroepen. Al vliegt de filosofie als de uil van Minerva liefst ‘s nachts uit, hij wil haar ook de straat op sturen en haar ongemakkelijke waarheden en lastige vragen verkennen en het gesprek hierover stimuleren.

Meer over Jan Timmerman

In samenwerking met