Gentlezing | Gentse winkels, van kruidenier tot hypermarkt | Online via Zoom

© cop. Gustaaf Van Damme, 1983

Verhalen en anekdotes over winkels, het winkelen en de hele distributieketen van fabriek tot winkelrek

Start do 10 maart '22
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 3
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Dit is de inschrijvingspagina van de online activiteit. Je kan deze activiteit ook live in Bibliotheek De Krook volgen (beperkt aantal plaatsen). Klik hier voor de inschrijvingspagina van de live activiteit.

Winkels, het winkelen en de hele distributieketen van fabriek tot winkelrek werden de afgelopen decennia grondig dooreengeschud: veranderende beroepen, evoluties in koopkracht, marketing en reclame, logistiek en transport. De kruidenier kreeg gezelschap van de supermarkt, baanwinkels nestelden zich aan de rand van de stad, e-commerce daagt de klassieke winkelstraat uit. Marie Kympers, curator van de expo ‘Kassa kassa!’ in het Industriemuseum, schetst in deze lezing hoe enkele grote internationale evoluties ook in het Gentse winkellandschap zichtbaar werden. De documentaire fotoreeksen van Gustaaf van Damme uit 1983 en de recente foto’s van Dirk Panier leggen de evoluties van winkeltypologieën zwart op wit bloot. Zo komen onder andere de gewijzigde inplanting van de Gentse handelszaken in de stad en de haat-liefdeverhouding met Koning Auto aan bod. Concrete verhalen en anekdotes die in aanloop naar de expo verzameld werden, maken een geschiedenis tastbaar waarnaar tot nog toe weinig historisch onderzoek verricht werd.

Meer info over de expo: https://www.industriemuseum.be/nl/agenda/kassa-kassa

Praktisch

Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen).

Je hebt een pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Voor de start van deze activiteit ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

 • do 10 maart '22
  19:30 - 21:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 3
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 0,6

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met