Gentlezing | Leie en Schelde in het middeleeuwse Gent

© Archief Gent

Een lezing van dr. Frank Gelaude

Start do 16 september '21
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Wat er gebeurd is tussen 1100 en 1300 met de rivieren Leie en Schelde blijft een blanco hoofdstuk in de Gentse stadsgeschiedenis. Dr. Frank Gelaude, wetenschappelijk medewerker van de universiteiten Gent en Antwerpen, doet hier onderzoek naar. Waarom en wanneer werden waterbouwkundige ingrepen, zoals dammen en stuwen, uitgevoerd? Waarvoor werden de waterlopen gebruikt? Waren er toen getijden in de stad? Welke waterlopen zijn natuurlijk?

Dit is de inschrijvingspagina van de live activiteit in Bibliotheek De Krook. Je kan deze activiteit ook online volgen. Klik hier voor de inschrijvingspagina voor online streaming via Zoom.

Gent is ontstaan aan de samenvloeiing van Leie en Schelde, maar de groei van de stad is toch ingewikkeld en complex verlopen. Wat er gebeurd is tussen 1100 en 1300 met de rivieren Leie en Schelde blijft een blanco hoofdstuk in de Gentse stadsgeschiedenis. Dr. Frank Gelaude, wetenschappelijk medewerker van de universiteiten Gent en Antwerpen, doet hier onderzoek naar. Wat heeft men toen precies gedaan? Waarom en wanneer werden waterbouwkundige ingrepen, zoals dammen en stuwen, uitgevoerd? Wie waren de opdrachtgevers? Waarvoor werden de waterlopen vooral gebruikt? Waren er toen getijden in de stad? Welke waterlopen zijn natuurlijk?


Doordat er nauwelijks archiefstukken en geen rekeningen of plannen uit die tijd bewaard zijn gebleven, zijn deze vragen ook niet simpelweg te beantwoorden. Maar met een interdisciplinair historisch-geografisch onderzoek kunnen we toch een aantal antwoorden en hypotheses vooropstellen in hoe de stad - zoals we ze vandaag kennen - zich ontwikkeld heeft.

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

 • do 16 september '21
  19:30 - 21:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met