Gentlezing | Wordt verwacht! De Gentse bioscopen in de jaren 1950

© Rijksarchief Beveren

Een lezing van Lies Van de Vijver

Start do 14 oktober '21
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Aan de hand van de unieke collectie filmaffiches van Archief Gent neemt Lies Van de Vijver van de Universiteit Gent je mee door de populaire jaren 1950 van de bioscopen in Gent en omstreken.

Dit is de inschrijvingspagina van de live activiteit in Bibliotheek De Krook. Je kan deze activiteit ook online volgen. Klik hier voor de inschrijvingspagina voor online streaming via Zoom.


Aan de hand van de unieke collectie filmaffiches van Archief Gent neemt Lies Van de Vijver van de Universiteit Gent je mee door de populaire jaren 1950 van de bioscopen in Gent en omstreken.

De jaren 1950 waren in Gent gouden jaren voor filmvertoningen. Na de Tweede Wereldoorlog en voor er in elke huiskamer een televisie stond, waren er in Gent meer dan dertig bioscopen. Er waren filmpaleizen in het centrum, gezellige wijkzalen, en kleinere buurtbioscopen in Sint-Amandsberg, Ledeberg en Gentbrugge. Bioscoopbezoek was veruit het populairste tijdverdrijf. De Gentenaar ging gemiddeld wel vijftien keer per jaar naar een film kijken. Elke zaal had een eigen karakter, filmprogrammering, of uitgedost personeel en fameuze calicots. Een cinematicket was goedkoop, en er was een ruim aanbod aan verschillende films. De grootste successen waren de Amerikaanse spektakelfilms zoals ‘The Robe’ en ‘Around the World in 80 Days’, maar ook Europese producties zoals de Frans-Italiaanse komedie ‘Le Petit Monde de Don Camillo’ of Duitse musicals zoals ‘Die Csardasfürstin’ trokken erg veel volk. De Gentse straten hingen toen vol filmaffiches, en het was een bijzonder handige manier om je filmbezoek toen te kiezen. De filmaffiches vertellen een boeiend verhaal van geliefde filmsterren, verboden films, en populaire bioscopen met ‘entr’actes’ en ‘frisko’s’.

Aan de Universiteit Gent loopt een onderzoek naar de cinemacultuur van Europa in de jaren 1950, en de Gentse bioscopen komen ook hier aan bod. Neem een kijkje op de website www.europeancinemaaudiences.org

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

 • do 14 oktober '21
  19:30 - 21:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met