Gentlezing | Wordt verwacht! De Gentse bioscopen in de jaren 1950 | Online Zoom

© Rijksarchief Beveren

Een lezing van Lies Van de Vijver

Start do 14 oktober '21
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 3
Alle tarieven

Dit is de inschrijvingspagina van de online activiteit via Zoom. Je kan deze activiteit ook live in Bibliotheek De Krook volgen (beperkt aantal plaatsen). Klik hier voor de inschrijvingspagina van de live activiteit.


Aan de hand van de unieke collectie filmaffiches van Archief Gent neemt Lies Van de Vijver van de Universiteit Gent je mee door de populaire jaren 1950 van de bioscopen in Gent en omstreken.

De jaren 1950 waren in Gent gouden jaren voor filmvertoningen. Na de Tweede Wereldoorlog en voor er in elke huiskamer een televisie stond, waren er in Gent meer dan dertig bioscopen. Er waren filmpaleizen in het centrum, gezellige wijkzalen, en kleinere buurtbioscopen in Sint-Amandsberg, Ledeberg en Gentbrugge. Bioscoopbezoek was veruit het populairste tijdverdrijf. De Gentenaar ging gemiddeld wel vijftien keer per jaar naar een film kijken. Elke zaal had een eigen karakter, filmprogrammering, of uitgedost personeel en fameuze calicots. Een cinematicket was goedkoop, en er was een ruim aanbod aan verschillende films. De grootste successen waren de Amerikaanse spektakelfilms zoals ‘The Robe’ en ‘Around the World in 80 Days’, maar ook Europese producties zoals de Frans-Italiaanse komedie ‘Le Petit Monde de Don Camillo’ of Duitse musicals zoals ‘Die Csardasfürstin’ trokken erg veel volk. De Gentse straten hingen toen vol filmaffiches, en het was een bijzonder handige manier om je filmbezoek toen te kiezen. De filmaffiches vertellen een boeiend verhaal van geliefde filmsterren, verboden films, en populaire bioscopen met ‘entr’actes’ en ‘frisko’s’.

Aan de Universiteit Gent loopt een onderzoek naar de cinemacultuur van Europa in de jaren 1950, en de Gentse bioscopen komen ook hier aan bod. Neem een kijkje op de website www.europeancinemaaudiences.org

Praktisch

Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen).

Je hebt een pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Voor de start van deze activiteit ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

  • do 14 oktober '21
    19:30 - 21:00

Prijs

  • Standaardprijs
    € 3
  • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
    € 0,6

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met