Guislainlezing | Stilte in de klas: een geschiedenis van de moderne school

© © Luc Vandeput

Pieter Verstraete over Stilte

Start di 8 februari '22
12:30 - 13:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Dit is de inschrijvingspagina van de live activiteit in Bibliotheek De Krook. Je kan deze activiteit ook online volgen. Klik hier voor de inschrijvingspagina online streaming via Zoom.


In het voorjaar 2022 organiseren het Museum Dr. Guislain, Bibliotheek De Krook, Avansa regio Gent en UGent – Vakgroep Letterkunde – Afdeling Nederlands drie lezingen die aansluiten bij het project over stilte.


Op 8 februari 2022 spreekt Pieter Verstraete over zijn werk: ‘Stilte: essays over cultuur, macht en verandering’.

Over de stilte is al heel wat geschreven. Er bestaan filosofische traktaten, literaire overzichten, culturele geschiedenissen en sociologische analyses. Ook binnen de pedagogiek doet stilte stof opwaaien. Denk bijvoorbeeld maar aan de discussies over de zogenaamde stille school waar men pleit voor het afschaffen van de schoolbel. Ondanks de veelheid aan wetenschappelijke studies en pedagogische discussies over het belang van stilte bestaat er nog geen pedagogische geschiedenis van stilte op school. In deze lezing willen we een tipje van deze historische sluier oplichten. We zullen dat doen aan de hand van twee verhalen. Het eerste verhaal gaat over hoe de Italiaanse hervormingsgezinde pedagoge Maria Montessori aan het begin van de twintigste eeuw gebruik maakte van stilte-oefeningen in haar opvoedingsmethode. Voor het tweede verhaal richten we ons tot het stillezen en gaan we na waarom en hoe rond 1900 men komaf maakte met een gebruik om kinderen hardop te laten leren lezen. Uit beide verhalen zullen we een kenmerk van de moderne school afleiden en dat afzetten tegenover een sleutelbegrip uit het werk en het denken van de Franse pedagoog Fernand Deligny. Nadien wordt iedereen uitgenodigd om vanuit zijn of haar eigen ervaring te reflecteren over het belang van stilte op school.


Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Sessies

 • di 8 februari '22
  12:30 - 13:30
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met