Hannah Arendt ingekleurd: Totalitarisme

© Publiek domein

Start za 28 oktober '23
10:30 - 17:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 30
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Avansa in De Krook


De grens tussen feit en fictie is wazig. Democratische instellingen staan onder druk. En door het vele werk is er amper tijd om daarover na te denken, laat staan om er iets aan te doen. Het lijken hedendaagse zorgen, maar meer dan 50 jaar geleden schreef Hannah Arendt al uitvoerig over het gevaar van deze processen. Daarom leggen we dat gedachtegoed opnieuw op tafel.

In onze lezingenreeks 'Hannah Arendt Ingekleurd' focussen we op een term die vandaag alsmaar vaker de kop opsteekt: totalitarisme. Hannah Arendt schreef erover in haar driedelige, monumentale werk: The Origins of Totalitarianism (1951). Daarin nam ze zowel het nazisme van Hitler als het communisme van Stalin onder de loep. Wat is totalitarisme? Hoe kon het ooit zover komen? En schuilt ook vandaag nog het gevaar voor totalitaire neigingen en opvattingen?


We laten hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Telkens licht een spreker een kernbegrip toe (antisemitisme, imperialisme, totalitarisme), waarna een respondent reflecteert over onze eigen politieke en maatschappelijke actualiteit (anti-racisme en discriminatie, dekolonisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid, …). Met Hans Achterhuis en Ruddy Doom, Ludo Abicht en Brigitte Herremans, Nozizwe Dube en Remi Peeters, Dirk De Schutter en Alicja Gescinska, en Pierre Lefranc en Jolien Paeleman.

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1. Koffie/thee/water en een broodje zijn in de deelnemersprijs inbegrepen.

Sessies

 • za 28 oktober '23
  10:30 - 17:30
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 30
 • Reductieprijs
  € 22,5
 • Leden Masereelfonds
  € 22,5
 • Leden Vermeylenfonds
  € 22,5
 • Leden Humanistisch Verbond
  € 22,5
 • Sociale prijs
  € 15
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 6

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met