Het bos in Laos als bron van voedselzekerheid en biodiversiteit

© Oxfam Solidariteit

Lezing Filip Debruyne in het kader van regenwoudsessies, bedreigd planetair erfgoed

Start wo 27 oktober '21
20:00 - 21:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In Laos gebruiken bepaalde bergvolkeren op een duurzame manier de natuur en hun omgeving om in hun levensonderhoud te voorzien. Maar klimaatverandering en transformatie van bossen in plantages bedreigen hun natuurlijke hulpbronnen. In deze lezing van Filip Debruyne (jarenlang actief in projecten van boslandbouw in Laos) kom je meer te weten over hoe deze boslandbouwers ondersteund worden.

In Laos leven bergvolkeren die al sinds honderden jaren op een duurzame manier de natuur en hun omgeving gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien. Traditioneel gezien doen deze volkeren aan een vorm van zwerflandbouw: In een cyclus van zeven jaar wordt elk jaar een stuk bos gekapt, gebrand en met bergrijst ingezaaid. Ieder jaar schuiven ze op naar een volgend veld zodat het veld van vorig jaar terug tot bos groeit en pas na zeven jaren opnieuw wordt gebruikt. Op die manier krijgt de natuur de kans om zich te herstellen. En daar plukken ze de vruchten van, want de helft van hun voedsel halen ze uit de natuur.


Toch wordt het alsmaar moeilijker om op deze traditionele manier in voedselzekerheid te leven. Klimaatverandering en transformatie van bossen in plantages bedreigen hun natuurlijke hulpbronnen. Filip Debruyne was jarenlang actief in projecten van boslandbouw in Laos, en volgt deze projecten nog steeds op. In deze lezing kom je meer te weten over hoe deze boslandbouwers ondersteund worden om zo economische leefbaarheid te combineren met het ecologische evenwicht.

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal Vos en Haas - verdieping - 1.

Sessies

 • wo 27 oktober '21
  20:00 - 21:30
  Bibliotheek De Krook - Vos en Haas

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Filip Debruyne

Filip Debruyne is landbouwingenieur en werkt al dertig jaar in ontwikkelingsprojecten,eerst in…
Meer over Filip Debruyne

In samenwerking met