Hoe Hans Op de Beeck stilte ensceneert

© “The Quiet View” (Foto: Tim Van de Velde)

Lezing in The Wunderkammer Residence

Start vr 20 oktober '23
13:00 - 15:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 15
Alle tarieven

Waar Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14
9831 Deurle

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In de Wunderkammer - in 2018 geopend op het domein van Museum Dhondt-Dhaenens - neemt kunstenaar Hans Op de Beeck het woord in een reflectie over de stilte in zijn werk. We beleven 'The Wunderkammer Residence' als een unieke esthetische en meditatieve ervaring van verstilde en gestolde tijd.

Het werk van Hans Op de Beeck wordt gevoed door zijn interesse voor maatschappelijke reflectie. Met zijn installaties, sculpturen en kunstfilms onderzoekt hij de verhouding tussen wat is en wat we voor onszelf creëren in onze moeizame omgang met onze sterfelijkheid. Hij reflecteert op een poëtische wijze over ons tragikomische bestaan en wil ons daarbij verwondering, troost en loutering bieden. We wandelen in stilte naar de tuin van het Museum Dhondt-Dhaenens. Door te vertragen en te verstillen ervaren we de omgeving op een nieuwe manier. Deze activiteit kadert in De dag van de stilte 2023.


Hans Op de Beeck transformeerde de voormalige Villa Meander, opgetrokken in de jaren 30, tot een eigentijdse Wunderkammer.

Geïnspireerd door het uitzicht op de Leie, rariteitenkabinetten en ‘film noir’, biedt Op de Beecks werk een unieke immersieve, esthetische en meditatieve ervaring. Het behoort tot een grotere groep werken – zogenaamde Locations – waarbij de kunstenaar scenes uit het dagelijkse leven manipuleert, en vormgeeft in grootschalige, sculpturale installaties.

Praktisch

Voor de stiltewandeling naar het Museum Dhondt-Dhaenens spreken we af om 12.50u (stipt) aan de parking van Centrum De Vierschaar, Xavier de Cocklaan 5, 9831 Sint-Martens-Latem (rondpunt Deurle).

Sessies

 • vr 20 oktober '23
  13:00 - 15:30
  Museum Dhondt-Dhaenens - The Wunderkammer Residence

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 15
 • Reductieprijs
  € 11,25
 • Sociale prijs
  € 7,5

Begeleiding

Lief Cuyvers

Lief Cuyvers is educatief medewerker bij Avansa regio Gent. Ze werkte heel wat jaren rond de…
Meer over Lief Cuyvers

Brigitte Pattyn

Kunsteducatie en creativiteit.Met enthousiasme voor het creatief proces wil zij een ieder actief…
Meer over Brigitte Pattyn

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck (Turnhout, 1969) is een Belgisch beeldend kunstenaar die leeft en werkt in…
Meer over Hans Op de Beeck

In samenwerking met