Jedem das Seine: kunst in Buchenwald

© Rik Vanmolkot

Rik Vanmolkot over ‘kunst in en over de concentratiekampen’

Start do 4 november '21
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Op 4 november 2021 spreekt Rik Vanmolkot, curator van de tentoonstelling ‘Originele tekeningen van Georges Despaux uit Buchenwald 44-45’, die loopt in De Krook van midden oktober tot eind november.

Vanmolkot specialiseerde zich in de herinnering aan en het omgaan met het trauma van de concentratiekampen en wat kunst en cultuur daarbij vermag. Zijn vader maakte als student Breendonk en het gruwelijke Kleine Kamp van Buchenwald mee. Rik is schatplichtig aan de manier van werken van de Buchenwald Gedenkstätte, waar hij veel mee samenwerkt. Weimar werd zijn spreekwoordelijke tweede Heimat. Hij was ook betrokken bij de voorbereidingen voor Kazerne Dossin.

Het verleden is geen vreemd land. Kunst- en cultuuruitingen in verband met het trauma van WOII en meer specifiek de herinnering aan de concentratie- en vernietigingskampen zijn een interessante en intellectueel uitdagende manier om educatief inzichtelijk te werken aan herinnering enerzijds, en hoe dat trauma zich nu nog manifesteert anderzijds, in vele gedaanten. En wat eraan te doen. Dan verzeil je in het zo noodzakelijke mensenrechtendebat.

De lezing is opgevat als een aanreiken van voorbeelden, bedenkingen en vragen…

Artistieke projecten en kunstenaars uit vele landen komen aan bod: het werk van kunstenaars die de kampen meemaakten - zelfs in de kampen artistiek actief waren - en van kunstenaars die er over werk(t)en. Het werk van die kunstenaars en schrijvers uit de bezette gebieden toen - en niet te vergeten uit Duitsland zelf! - die in Buchenwald terechtkwamen is een onuitputtelijke inspiratiebron en creëert ook inzicht in politieke, culturele en artistieke ontwikkelingen in die vele landen.

Praktisch

Gratis - wel vooraf inschrijven.

Sessies

 • do 4 november '21
  19:30 - 21:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst