Begeleiding
Een hoogsensitief kind heeft een centraal zenuwstelsel dat veel gevoeliger is voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Daardoor heeft het meer tijd nodig om die prikkels en indrukken te verwerken. We bespreken hoe je een hoogsensitief kind kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan. Deze infosessie is bedoeld voor (groot)ouders, opvoeders, leerkrachten, zorgcoördinatoren en andere geïnteresseerden.
Een hoogsensitief kind heeft een centraal zenuwstelsel dat veel gevoeliger is voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Daardoor heeft het meer tijd nodig om die prikkels en indrukken te verwerken. Het moet zich regelmatig kunnen terugtrekken of afsluiten. Dikwijls is het kind zich daar niet bewust van of krijgt het de kans niet. Als gevolg daarvan raakt het over zijn toeren, geïrriteerd en/of oververmoeid. We bespreken hoe je een hoogsensitief kind kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan. Deze infosessie is bedoeld voor (groot)ouders, opvoeders, leerkrachten, zorgcoördinatoren en andere geïnteresseerden.
16 jaar geleden ontdekte ik bij toeval dat ik hoogsensitief ben. Meteen startte mijn zoektocht naar wat dit betekende in het dagelijkse leven, maar ook welke stempel deze eigenschap had gedrukt op mijn jeugd. Zoveel jaren later ben ik vanuit die drijfveer werkzaam als gecertificeerd HSP-coach en -trainer. Sinds de geboorte van mijn dochtertje in 2014, legde ik me toe op de impact van opvoeding op het welzijn en de ontwikkeling van hoogsensitieve kinderen. Zoekend naar meer verdieping volgde ik ondermeer de opleiding "Begrijp en begeleid kinderen met hoogsensitiviteit” bij Esther Bergsma (hoogsensitief.nl). Het is mijn missie om praktische en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden te geven aan (groot)ouders van hoogsensitieve kinderen.
Meer over Kristien Taelman