Online Pluslezing | Iris Murdoch's filosofie van de liefde

© wikipedia

Start donderdag 20 mei 2021
14:00 - 17:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: 5 euro
Alle tarieven

Wat hebben schoonmoeders met filosofie te maken?

De Britse filosofe Iris Murdoch schreef een prachtige anekdote over een schoonmoeder. Daarin zit haar hele filosofie van de liefde samengebald. In het uiterlijke gedrag van de schoonmoeder tegenover haar schoondochter verandert niets. En toch is haar hele denken over de vrouw veranderd.


Het innerlijke leven van de mens lag Murdoch nauw aan het hart. “Het is niet stil en duister binnenin”, schreef ze. Ze verweet haar collega-filosofen dat zij de ziel hadden kapotgemaakt en vervangen door het ego.

Met haar opmerkzame inzichten gaf ze een scherpe kritiek op eigentijdse filosofen. Ze legde ze de focus van de moraalfilosofie opnieuw op de innerlijke wereld. Morele groei toont zich niet in hoe mensen handelen, maar in hoe ze denken, zien en voelen.

Spreker: Katrien Schaubroeck (Universiteit Antwerpen) vertaalde dit boek in een eerste Nederlandstalige vertaling en laat zien hoe haar werk en Murdoch’s filosofie over de liefde uitnodigen om op een andere manier te kijken naar ethiek, maar ook naar de funcite van literatuur, en naar de filosofie van de liefde.

Praktisch

Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Na inschrijving ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

  • donderdag 20 mei 2021
    14:00 - 17:00

Prijs

  • Standaardprijs
    5 euro
  • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
    1 euro

Begeleiding

Jean-Paul Andries

Meer over Jean-Paul Andries

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Ontmoetingsgroepen