Pluslezing | Kafka’s proces: een vingerwijzing naar onze samenleving

© Wikipedia

Start do 16 september '21
14:00 - 17:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Tijdens de eerste wereldoorlog schrijft Franz Kafka zijn roman 'Het Proces', een hallucinant verhaal over iemand die niets kwaad heeft gedaan en toch voor het gerecht wordt gedaagd. Vervolgens belandt hij in een kluwen van administraties waar hij niet meer uitgeraakt. Velen hebben hierin een teken gezien van onze hedendaagse maatschappij waarin iedereen een nummer is geworden en de bureaucratie met ons handelt alsof we geen mensen meer zijn. Zijn we rechteloze individuen geworden? Hoe is het zover gekomen? En klopt het dat ook wij in een Kafkaiaanse wereld leven? Deze roman doet ons in ieder geval nadenken over onze positie in de wereld, en hoe we die (zelf) gemaakt hebben.


In deze lezing wordt ingegaan op dit verhaal en op de belangrijkste interpretaties ervan die in de loop van de tijd zijn voorgesteld. Vooraf lezen van de roman is niet noodzakelijk, maar eventueel wel een meerwaarde.


Spreker: Prof. Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Ook is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief.

Praktisch

Vooraf inschrijven is verplicht.
Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

 • do 16 september '21
  14:00 - 17:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Jean-Paul Andries

Meer over Jean-Paul Andries

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het projectOntmoetingsgroepen