Rabot 4-358 en Rabot 2 | Docu-voorstelling van Simon Allemeersch

© Lucinda Ra

Documentaires met live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden van theatermaker Simon Allemeersch

Start do 2 februari '23
17:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar STAM - Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In 'Rabot 4-358' en 'Rabot 2' combineert theatermaker Simon Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot één geheel. Een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving.


Programma:

 • 17.30u-19u: Rabot 4-358 (90 min.)
 • 19u-20u: pauze
 • 20u-21.30u: Rabot II (90 min.)


RABOT 4-358

Voor de sociale woonblokken van de Rabotwijk in Gent werden afgebroken, vestigde Simon Allemeersch zijn atelier twee jaar lang in één van de appartementen. In het atelier werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan. Rabot 4-358 is een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én van het kunstenaarsatelier van Allemeersch dat hij in samenwerking met de bewoners uitbouwde tijdens zijn verblijf. Het is een zoektocht naar antwoorden op eenvoudige vragen. Hoe komt het dat de eerste bewoners als 'dikkenekken' werden bekeken? Hoe is dat zo snel kunnen veranderen? Waarom was de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium? Wie heeft de vorm van deze gebouwen bedacht?


Deze documentaire voorstelling is tegelijkertijd een reconstructie van het verhaal van de Gentse Rabot-gebouwen én van het atelier dat er bestond - in samenwerking met de bewoners. Het is een kruising van theater, architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. Bekijk hier de trailer.


RABOT 2

‘Hoe is het nu met u?’ Deze eenvoudige vraag is het startpunt van Rabot 2. De titel verwijst naar Simons eerdere productie Rabot 4-358, al is dit ‘vervolg’ een op zich staande voorstelling. Allemeersch ging voor Rabot 2 de mensen opzoeken waarmee hij ooit in de Rabotwijk samenwerkte om te kijken hoe het nu met hen gaat. Vanuit deze individuele verhalen die zich afspelen in alle hoeken van Vlaanderen – Gent (Rabot, Nieuw-Gent), Brussel, Antwerpen (Linkeroever, Kiel, Silvertop en Nieuw-Zuid), Genk, Oostende, het platteland van Oost-Vlaanderen – zoomt hij uit naar een groter verhaal over (het stigma van) hoogbouw, sociaal wonen, privébezit en rijkdom, stad/platteland en ruimtelijke tegenstellingen. In Rabot 2 combineert Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot een ambachtelijk gemaakte ‘subjectieve documentaire’. Een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. Bekijk hier de trailer.


Als deelnemer kan je beide voorstellingen aanschouwen of de keuze maken om maar één te volgen. Er is tussen de twee voorstellingen een uur pauze voorzien. Deze voorstelling vindt plaats tijdens de Late Donderdag in het STAM waarbij het museum doorlopend open is tot 22 uur.


Avansa organiseert in samenwerking met het STAM en Bibliotheek De Krook activiteiten in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.

Praktisch

De voorstellingen gaat door in de abdijrefter van STAM. Meld je aan bij de balie in de inkomhal van het STAM. Er is ter plekke signalisatie aanwezig.

Sessies

 • do 2 februari '23
  17:30 - 21:30
  STAM - Stadsmuseum Gent - Default

Locatie(s)

 • STAM - Stadsmuseum Gent Godshuizenlaan 2
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7,5
 • Sociale prijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 2

Begeleiding

Sprekers vermeld in tekst

Meer over Sprekers vermeld in tekst

In samenwerking met