Tegenspraak | Voor of tegen patenten in farma

© Publiek domein

Start ma 11 oktober '21
20:00 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Zijn patenten de beste garantie voor investeringen in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en vaccins of beschermen ze vooral de monopolies en winsten van farma giganten?

Het debat woedt opnieuw volop nu zelfs de WHO vraagt om de patenten op de coronavaccins op te schorten als middel om de wereldwijde pandemie in te dammen. Maar ook daarvoor was er groeiende kritiek op het systeem. Tegenstanders stellen dat patenten geneesmiddelen onnodig duur maken en dus de sociale zekerheid handenvol geld kost. In ontwikkelingslanden betekent dit dat levensreddende geneesmiddelen niet toegankelijk zijn voor een groot deel van de bevolking.


De voorstanders wijzen er op dat farmaceutische firma's heel veel investeren in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en vaccins en hierdoor een grote bijdrage leveren aan de continue verbetering van de volksgezondheid. De patenten bieden de garantie dat niemand anders de vruchten zal plukken van het onderzoek waar zij voor betalen.


Welke argumenten kunnen jou het meest overtuigen? Of wil je zelf je mening over dit thema inbrengen? In "tegenspraak" laten we telkens twee sprekers aan het woord met een tegengestelde visie op een maatschappelijk thema. Het debat krijgt vorm aan de hand van een aantal stellingen waarover zowel de sprekers als het publiek zich kunnen uitspreken.

Praktisch

De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

 • ma 11 oktober '21
  20:00 - 21:30
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Janusz Vanhellemont

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Avansa.
Meer over Janusz Vanhellemont

Ruben Mersch

Ruben Mersch (1976) studeerde filosofie en biologie aan de Universiteit Gent. Door een speling van…
Meer over Ruben Mersch

Caroline Ven

Caroline Ven is een Belgische econome en bestuurster. Sinds 2020 is ze CEO van de farmaceutische…
Meer over Caroline Ven

In samenwerking met