Theaterstuk 'De Jossen' (tekst: Tom Lanoye)

© Tom Lanoye

Gebracht door studenten Kring Moraal en Filosofie (KMF)

Start ma 15 april '24
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De Kring Moraal Filosofie brengt De Jossen, zoals auteur Tom Lanoye het formuleert, gaat het in deze moderne parabel om de val en revival van samenhorigheid. Dit bizar en ook wel komisch drama verkent de grenzen van het individu en de gemeenschap. Absurdistisch maar geloofwaardig en actueel. Overschrijd je je eigen normen en waarden uit angst er niet bij te horen? Of heb je de moed de ongeschreven codes te doorbreken om je eigen identiteit niet te verloochenen.


De bende van de Jossen telt zeven leden die allen Jos heten en al sinds altijd samen Jos zijn. De levendige groepsdynamiek van de Jossen omhelst zowel het optimisme van een goed georganiseerde jeugdbeweging, als het restrictieve en gewelddadige van een ontspoorde commune.

Eendracht maakt macht, daar geloven de Jossen in en zolang ieder het ritueel volgt, is er vertrouwen en geborgenheid. Niemand stelt vragen en iemand wordt ‘gejost’. Zo proberen zij een plaats in te nemen in de complexe en chaotische buitenwereld.

Wanneer één Jos het ritueel breekt, ontstaat verwarring en drama. Wat is een Jos zonder zijn Jossen? Kan hij/zij dan wel nog Jos zijn? Of ben je pas echt ten volle je eigen Jos wanneer je geen rekening meer houdt met de regels en de rest? Hoe overleeft de groep wanneer een gevreesde breuk werkelijkheid wordt? Laten we een Jos wel zomaar gaan? De Jossen vechten voor én tegen elkaar. Maar hoelang hollen mensen het groepsgevoel achterna? Wanneer start de aanvaarding van het vreemde, het nieuwe, het onbekende, het ongewone? Die aanvaarding heeft gevolgen voor hun vriendschap en eensgezindheid. Valt het Josdom of overwint de saamhorigheid?

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

De blauwe vogel is voor 18.45u bereikbaar via de hoofdingang van de bib.
Na 18.45u ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang op de PLATTEBERG (één niveau lager dan de hoofdingang, via de trap links van de hoofdingang, via de lift er tegenover of via de Korianderstraat naast de Minard)

Sessies

 • ma 15 april '24
  20:00 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • Reductieprijs
  € 3,75
 • Sociale prijs
  € 2,5
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 1

Begeleiding

Nicolas Calfas

Nicolas is student Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en regisseerde het theaterstuk Huis Clos.
Meer over Nicolas Calfas

In samenwerking met