Wennen aan een superdiverse samenleving

© Publiek domein

Een complex compromis

Start ma 8 november '21
19:00 - 22:00

3 sessies

Prijs

Motief vzw - zie Praktische info: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Onze samenleving werd de laatste decennia steeds diverser en vraagt een constante mentale aanpassing. In deze driedelige vormingsreeks begeleidt Motief vzw je om constructief met de verschillen tussen ons om te gaan. Hoe komt mijn eigen referentiekader tot stand? Wat is mijn visie op diversiteit in de samenleving? Welke rol heeft levensbeschouwing in onze samenleving? Voor mezelf en voor anderen? Hoe bouwen we samen aan een solidaire samenleving die recht doet aan ieders eigenheid?

Onze samenleving werd de laatste decennia steeds diverser. Zo horen we verschillende talen op de bus en krijgen we op ons buurtfeest steeds meer verschillende eetgewoontes voorgeschoteld. We zien zelfs de reglementen van onze sportclub en werkplek veranderen als reactie op al die verschillende overtuigingen en voorkeuren.


Die veranderende samenleving vraagt een constante mentale aanpassing. Het is steeds opnieuw wennen aan nieuwe vraagstukken en invloeden. Velen onder ons vinden houvast in een overtuigde levensbeschouwing, als basis van identiteit, als iets dat betekenis en richting geeft. Voor anderen is levensbeschouwing irrelevant, misschien zelfs noodlottig kwaad. Zo lijken we soms lijnrecht tegenover elkaar te staan. En toch heeft iedereen een pakket waarden en normen die richting geven aan het leven en onze kijk op ‘de ander’ kleurt. Onze eigen kijk lijkt soms de meest logische, maar willen we het samenleven in diversiteit écht recht aandoen, dan vraagt dat van ieder van ons een stevige dosis inlevings- en onderhandelingsvermogen.


In deze driedelige vormingsreeks begeleidt Motief vzw je om constructief met de verschillen tussen ons om te gaan. Deze vragen staan daarin centraal: Hoe komt mijn eigen referentiekader tot stand? Wat is mijn visie op diversiteit in de samenleving? Welke rol heeft levensbeschouwing in onze samenleving? Voor mezelf en voor anderen? Hoe bouwen we samen aan een solidaire samenleving die recht doet aan ieders eigenheid?

Praktisch

Deelnemersbijdrage: Dit zijn de prijzen die Motief hanteert

Categorie A: 6 euro
Categorie B: 15 euro
Categorie C: 24 euro
Categorie D: 30 euro
Categorie E: 36 euro
Categorie F: 45 euro
Meer info over de prijscategorieën: https://www.motief.org/info-prijscategorieen/

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal Vos en Haas - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

 • ma 8 november '21
  19:00 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - Vos en Haas
 • ma 15 november '21
  19:00 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - Vos en Haas
 • ma 22 november '21
  19:00 - 22:00
  Bibliotheek De Krook - Vos en Haas

Locatie(s)

 • Bibliotheek De Krook Miriam Makebaplein 1
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Motief vzw - zie Praktische info
  € 0

Begeleiding

Leila Clement

Leila Clement is educatief medewerker bij de levensbeschouwelijke organisatie Motief.
Meer over Leila Clement

In samenwerking met