Aan het woord

Stagiaire Lieselot kiest voor Samen Lievegem

Hallo! Mijn naam is Lieselot, ik ben studente sociaal cultureel werk aan de Odisee hogeschool en loop momenteel stage bij Avansa regio Gent.

IMG 20200706 095918 179


Wanneer ik mijn vrienden vertel dat ik stage loop bij het voormalige Vormingplus – nu Avansa, gaat er bij de meesten niet meteen een belletje rinkelen. Ontzettend jammer denk ik dan, want het aanbod is maatschappelijk relevant, gevarieerd en aantrekkelijk. Er wordt onder andere ingezet op intercultureel werken, ontmoeting tussen mensen en informeel leren. Er worden lezingen, bijeenkomsten en workshops georganiseerd alsook aan projectwerk gedaan. Door deel te nemen aan activiteiten van Avansa verruim je je blik op jezelf en de wereld (rondom jou in eerste instantie)!

Die blik verruimen doet Avansa momenteel ook met het project ‘Samen Lievegem’, in samenwerking met gemeente Lievegem. Zeven dorpskernen (Waarschoot, Beke, Oostwinkel, Zomergem, Ronsele, Lovendegem en Vinderhoute) zijn in 2019 gefuseerd tot gemeente Lievegem. Door dit fuseren kan de gemeente meer en betere diensten voorzien voor haar inwoners.

Waar sommige inwoners de fusie kunnen aanvoelen als een verlies, probeert het project ‘Samen Lievegem’ kansen op sociale winst te laten zien en te creëren. De baseline is niet voor niets ‘Samen Lievegem = de ontmoeting die grenzen verlegt’.

Het doel van dit project is om de inwoners, verenigingen, organisaties, bedrijven, zorginstellingen en aanverwanten samen te brengen door middel van organisatie van, of deelname aan activiteiten in de fusiegemeenten. Er wordt in drie fases gewerkt rond drie thema’s. In de eerste fase - waarin we ons momenteel bevinden - doen we een oproep aan inwoners om via een originele activiteit hun dorpskern in de verf te zetten. Al staat dit nu natuurlijk even on hold door de huidige coronamaatregelen.

In fase twee staat de verbinding tussen de verschillende dorpen centraal en in de derde en laatste fase is het de bedoeling om activiteiten te organiseren op niveau van Lievegem. De overkoepelende thema’s zijn ruimte, verbeelding & verhalen. Via deze weg ook alvast een warme oproep aan alle Lievegemnaren om hun inventiviteit en creativiteit de vrije loop te laten en iets te organiseren om hun buurtgenoten te verenigen. Het project loopt tot de zomer van 2022.

Zelf werkte ik drie jaar in Lovendegem en heb ik kennissen die in Waarschoot wonen. Ik fietste en wandelde al geregeld in de streek, dus Lievegem is me niet onbekend. Vandaar mijn interesse om dit project mee te ondersteunen als stagiaire bij Avansa. Ik kijk alvast uit naar het verdere verloop van dit project!

Meer weten over het project 'Samen Lievegem'?

Datum bericht woensdag 31 maart 2021