Terugblik zomer

Afgelopen zomer organiseerden we heel wat buitenactiviteiten. Een terugblik.

Met filosoof Jean Paul Van Bendegem trokken we op filosofische dwaaltocht doorheen Gent. We leerden over urban legends en waarom het Ros Beiaard in het Paul de Smet de Naeyerpark staat. Ook leerden we dat de Boekentoren hoger staat dan de Sint-Baafskathedraal (boven de zeespiegel dan toch).

Tijdens ‘Flora in de kunst’ kregen we een rondleiding in de plantentuin van Gent en ontdekten daar de planten en bloemen die we ook terugvinden in kunstwerken. We vlogen van Matisse en Van Eyck naar de minder bekende Osias Beert en de acanthusbladeren van de Korintische zuilen. Onze gedreven gids maakte een selectie en bracht aangepaste documentatie mee.

Begin juni bezochten we ook de windturbines van Ecopower in Eeklo, een vaste waarde in ons programma. Wist je dat Eeklo een pionier is in het Vlaamse energielandschap en een schoolvoorbeeld van hoe je door rechtstreekse burgerparticipatie een draagvlak kan creëren voor duurzame energieprojecten? Burgerenergiecoöperatie Ecopower baat reeds verschillende hernieuwbare energieprojecten in de regio uit, zoals windturbines, zonnedaken, warmtekrachtkoppeling op plantenolie. Jan de Pauw, projectingenieur bij Ecopower en van bij het begin betrokken bij de coöperatieve activiteiten in Eeklo, gaf ons meer uitleg over het ontstaan en de werking van de verschillende installaties.

Datum bericht di 9 augustus '22