Evenement

Tickets Dag van de Filosofie nu te koop

DVDF Sticker 5

Hoe vertrouwd een vriend, geliefde, huisdier of huis ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. ‘Intieme vreemden’, zoals Lillian Rubin het noemde. Alsof er onder de intieme nabijheid iets vreemds verborgen zit, dat aan de oppervlakte komt. Zelfs voor jezelf kun je een vreemde zijn, zoals filosofe Julia Kristeva al stelde. Staat die vreemdheid intimiteit in de weg? Of is deze juist de voorwaarde voor intimiteit?

Vervreemding en intimiteit spelen een wonderlijk spel nu we elke fysieke afstand in een mum van tijd digitaal kunnen overbruggen. Vrienden zijn misschien ver weg, maar intieme technologieën wekken de indruk dat zij dichtbij zijn. Brengt intieme technologie ons nader tot elkaar of vervreemdt deze ons van de ander en onszelf? En wat moeten we denken van social care robots en seks robots?

Intimiteit en vreemdheid zijn eveneens aan de orde in de ontmoeting met onbekenden of met mensen die andere opvattingen of achtergronden hebben. Hoeveel intimiteit kan zo’n ontmoeting aan?

En wat kunnen klassieke denkers als Hegel en Marx ons leren over de dynamieken van vervreemding?

In 2022 staat de Dag van de Filosofie in het teken van intimiteit en vervreemding. Welke impact hebben maatschappelijke veranderingen als de digitalisering van de leefwereld, de komst van migranten en vluchtelingen, en de klimaatverandering op intimiteit en vreemdheid? Welk effect hebben lockdowns op hoe we ons lichamelijk en in ons denken verhouden tot nabije en verre anderen?

Komend voorjaar nemen we de stand op en kijken we hoever we van elkaar zijn afgedreven, of hoe dicht we elkaar zijn genaderd.

Paul Verhaeghe schrijft het essay, dat de hele maand april voor slechts 5 euro te koop is in de boekhandel. Ook kunnen we alvast verklappen dat hij één van onze sprekers wordt op 9 april.

Verder mag je van ons – naast een boeiend programma op Dag van de Filosofie- opnieuw filosofische leesgroepen, intieme online-gesprekken in het Uur van de waarheid en filocafés verwachten doorheen de hele maand april.

PRAKTISCH:

Zaterdagnamiddag 9 april

Locatie: Kask, Bijlokesite

Koop je tickets hier!


Banner DVF22 3

Bekijk hier het programma en bestel je tickets

Datum bericht di 15 februari '22