Het landschap (leren) lezen | Van Scheldewindeke naar Moortsele

© Landschapsbeleving Vlaamse Ardennen

Start za 26 april '25
10:30 - 15:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 16
Alle tarieven

Waar Startpunt: Station Scheldewindeke
Stationsstraat 72
9860 Scheldewindeke

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een landschap lezen doe je vanuit je eigen subjectieve ervaring. Toch kan je met behulp van objectieve criteria patronen herkennen en elementen benoemen. De wisselwerking tussen objectivering en subjectieve waardering is een boeiend spel. Deze filosofische wandeling raakt zowel wetenschap als kunst. We stappen langs de GR 122, maar doorkruisen ook woongebieden.


Als je een landschap voor het eerst betreedt, dan zoek je naar herkenningspunten om het naar waarde te schatten. Is het een natuurlijk landschap of eerder een erfgoedlandschap? Heeft het typische kenmerken en is het historisch waardevol? En wat betekent de toekomstwaarde van een plek? We spreken snel een oordeel uit wanneer een landschap dreigt verloren te gaan. Tijdens de wandeling krijg je een kader aangereikt om het landschap objectief te lezen.


Even boeiend is het echter als je het landschap ook subjectief durft te benaderen en het gaat lezen als een boek of een kunstwerk en daarin verschillende lagen ontdekt die je heel anders laten kijken naar de omgeving. Om de beleving van het landschap zo gevarieerd (en duurzaam!) mogelijk te maken, starten we de wandeling aan een treinstation en trekken we snel de velden in. We stappen, kijken, verbinden en reflecteren met tekstfragmenten.

Praktisch

We spreken om 10.30u af aan het station van Scheldewindeke. We eindigen rond 15.30u aan het station van Moortsele waar we dan de trein terug nemen naar het station van Scheldewindeke. De treinrit is niet in de deelnemersprijs inbegrepen. Neem je lunchpakket en voldoende water mee. Aangepaste kledij afhankelijk van het weer. We wandelen ongeveer 8 km.

Sessies

 • za 26 april '25
  10:30 - 15:30
  Startpunt: Station Scheldewindeke - Default

Locatie(s)

 • Startpunt: Station Scheldewindeke Stationsstraat 72
  9860 Scheldewindeke Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 16
 • Reductieprijs
  € 12
  Voor studenten met een studentenkaart en een voltijds leerplan of voor mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten.
 • Sociale prijs
  € 8
  Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent, Merelbeke, Lochristi, Destelbergen en Melle wonen of voor werkzoekenden in en buiten Gent.

Begeleiding

Chris De Smedt

Chris De Smedt (1966) is een solo-wandelaar die sinds jaar en dag in de voetsporen van J.J.Rousseau…
Meer over Chris De Smedt

In samenwerking met

 • Bibliotheek Oosterzele