Focus op Dzjambo

Eda en Namr zijn allebei lid van de interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo. Ze vertellen wat het voor hen betekent.

Namr Eda Web 03 min

Eda (38, Turkije)

“Ik kom uit Turkije en woon al bijna 16 jaar in België. Ik ben getrouwd en heb 3 kinderen: twee jongens (tweeling) en één meisje. Momenteel werk ik in de keuken van een school, maar ik studeer daarnaast bij voor kok. Ik zit al tien jaar bij Dzjambo, met een kleine pauze tussenin toen mijn tweeling geboren werd. Toen iemand van Vormingplus in de klas Nederlands kwam vertellen over Dzjambo, was ik meteen enthousiast. Omdat ik sportlerares van opleiding ben, begeleid ik binnen Dzjambo regelmatig sportactiviteiten. Maar door mijn passie voor koken neem ik ook de kooklessen graag voor mijn rekening. Voor mij betekent Dzjambo vooral veel verschillende mensen zien, andere culturen leren kennen, goede vrienden maken en ook eens andere talen spreken dan Turks. Door Dzjambo ben ik echt nog beter Nederlands en Engels gaan spreken. Mijn beste herinnering aan Dzjambo is toen we samen een week naar een huis in de Ardennen trokken, dat was echt fantastisch! Ik heb nog steeds contact met de mensen die er toen bij waren. Ik zou Dzjambo echt aanraden aan elke nieuwkomer. We vormen één grote familie.”

"We vormen één grote familie"
Eda

Namr (29, Irak)

“Ruim vijf jaar geleden kwam ik alleen aan in België. Toen ik op de facebookpagina van een vriend een foto van Dzjambo zag verschijnen, ben ik beginnen zoeken naar wat het precies was. Ik ben naar het Huis van het Nederlands gestapt en daar hebben ze mij alle info gegeven. De eerste activiteit waaraan ik deelnam, vergeet ik nooit meer: we maakten een fietstocht van bijna 30km en ik fiets quasi nooit! Dat heb ik dan ook heel hard gevoeld achteraf (lacht). Voor ik me bij Dzjambo aansloot, kon ik bijna geen woord Nederlands. Door Dzjambo is mijn Nederlands enorm verbeterd. Nieuwkomers trekken zich soms wat terug omdat ze schrik hebben om een taal te spreken die ze niet kennen. Maar feit dat je het kan combineren met andere mensen leren kennen en leuke activiteiten doen, is wat mij betreft uniek en kan ik echt aan elke nieuwkomer aanraden.”

Namr Eda Web 05 min

Fabienne (Avansa regio Gent), educatief medewerker

“Samen met mijn collega Janusz ondersteun ik vanuit Avansa de werking van Dzjambo. Elke maand komen we op een vrijdagavond met de groep samen. Iedereen krijgt een drankje en we slaan een babbeltje in het Nederlands. Nadien doen we een spel en/of volgt er een live optreden. Afsluitend stellen we ons programma van de maand voor - zo’n 5 à 8 activiteiten - waarop de groep dan kan intekenen. Voor de organisatie van activiteiten kunnen we rekenen op de topvrijwilligers Sibylle, Eveline, Thea, Khalid en Hasan. We gaan naar een concert, een feest, we bezoeken een culturele instelling, we maken een fietstocht of wandeling, we doen een picknick… het aanbod is echt zeer divers. De groep bestaat uit zo’n 50 tot 100 personen, zowel anderstaligen als nederlandstaligen die andere culturen willen leren kennen. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe mensen samenkomen en elkaar vinden. In Dzjambo komt het beste van de mensen naar voren. Een tijdje geleden organiseerden we een potluck (etentje waarbij iedereen een gerecht van zijn/haar land meeneemt, nvdr.) en iedereen had zo hard zijn best gedaan! Dat vond ik zo mooi. In deze coronaperiode organiseren we de samenkomsten online. We praten rond een bepaald thema, iemand speelt wat muziek en we leren de nieuwe leden kennen. We vinden het belangrijk om de mensen van Dzjambo te blijven samenbrengen!”

"In Dzjambo komt het beste van de mensen naar voren"
Fabienne (Avansa)

Janusz (Avansa regio Gent), educatief medewerker

“Dzjambo ontstond intussen al 16 jaar geleden en ik ben er van bij het begin bij. Dzjambo was toen echt uniek in zijn soort, er waren in Gent nog geen gelijkaardige initiatieven. Bij Dzjambo kunnen anderstalige nieuwkomers in een veilige omgeving hun Nederlands oefenen met Belgen, maar nog belangrijker is dat ze ook hun sociaal netwerk uitbreiden. Gedurende het jaar vinden onze uitstappen plaats in Gent, zo leren ze ook veel nieuwe plekken kennen in hun thuisstad. In de zomer trekken we dan ook eens naar andere plekken, zoals Dinant. De nieuwkomers zijn altijd onder de indruk van het landschap daar. ‘We wisten niet dat België dit ook had’, is vaak hun reactie. De werking van Dzjambo is vergelijkbaar met die van een klassieke vereniging met vrijwilligers die activiteiten organiseren voor de leden. Met het verschil dat het bij ons uitdrukkelijk de bedoeling is om bruggen te bouwen tussen anderstaligen en Nederlandstalige Belgen. We zijn trouwens altijd op zoek naar nieuwe deelnemers en vrijwilligers!”

Meer info: www.dzjambo.be of de facebookgroep van Dzjambo.

Ook deelnemen? Stuur een mailtje naar Janusz.vanhellemont@avansa.be.

Datum bericht ma 25 januari '21