Persbericht | Digitale oefenkansen voor kwetsbare groepen

De digitalisering van onze samenleving ging de laatste jaren verbazend snel vooruit. We videobellen er op los en cash geld lijkt plots helemaal passé. Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend om op de digitale sneltrein te springen. Voor heel wat sociaal kwetsbare mensen (senioren, mensen in armoede of nieuwkomers) wordt de digitale kloof alleen maar groter.

Om die kloof te helpen dichten, starten vijf Avansa-centra op 17 februari met het project Ondersteuning Digitale Oefenkansen. Drie lokale dienstencentra in Dendermonde bijten de spits af. Digitale oefenkansen zijn laagdrempelige, informele oefeningen die deel uitmaken van de dagelijkse activiteiten van organisaties die werken met kwetsbare groepen. Ze sluiten aan bij een concrete, digitale nood van hun bezoekers. Hoe bestel je een drankje met een QR-code die je aantreft op een tafeltje in een café? Hoe kan je je weg vinden met behulp van Google Maps? Hoe vind je recepten om gezonder te eten?

Om de medewerkers en vrijwilligers van die organisaties te helpen bij het kiezen van zo’n digitale prikkels, ontwikkelde Avansa samen met de e-inclusiewerking van Stad Gent drie workshops. Met een spel voor digitale inclusie gaan we op zoek naar de meest geschikte oefenkansen voor de doelgroep. Wat is het digitale profiel van de bezoekers en aan welke typische activiteiten nemen ze deel? Hoe kies je voor oefenkansen die laagdrempelig, nuttig, én leuk zijn? Eens die keuze is gemaakt, is het aan de medewerkers of vrijwilligers om met de digitale prikkels aan de slag te gaan. Het doel van het project is dat zij ook in de toekomst met een ‘digitale oefenkansenbril’ naar hun eigen activiteiten kijken: hoe kunnen we de wekelijkse wandeling of voedselbedeling met welgekozen digitale prikkels nog interessanter maken? Hoe verstevigen we op lange termijn het digitale zelfvertrouwen van kwetsbare mensen?

Avansa zorgt voor de opleiding van begeleiders die vertrouwd zijn met de digitale wereld en met de doelgroep. In de loop van het traject bouwen we aan een toolbox van didactisch materiaal en goede praktijken, die voor iedereen toegankelijk zal zijn.

Meer informatie: https://avansa-regiogent.be/projecten/odok.
Contactpersoon: Tim Deschaumes (tim.deschaumes@avansa.be).

ODOK is mogelijk dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting en het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving.