Wist je dat een gezonde partnerrelatie een van de belangrijkste pijlers is voor ons welzijn? Ondanks de media-aandacht voor relaties bestaan er nog steeds onrealistische verwachtingen en verkeerde aannames, die stress en conflict kunnen veroorzaken. Het Family Lab van de UGent onderzoekt al jarenlang relaties en hoe ze werken. Tijdens deze lezing delen de experts hun inzichten en bieden ze een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op veelvoorkomende overtuigingen zoals: "je moet alles kunnen vertellen aan je partner", "partners van hetzelfde geslacht hebben het moeilijker dan heterokoppels" en "een scheiding is altijd slecht voor kinderen". Elke expert praat vanuit diens expertise over diens topic. Topics die aan bod zullen komen zijn: emotionele processen in relaties, LGBT+ relaties, en partner functioneren binnen het ruimere gezin.
Kom en ontdek de wonderlijke wetenschap achter partnerrelaties!
Programma:
- Dr. Laura Sels bespreekt onderzoek over emotionele processen in relaties. Hierbij bespreekt ze overtuigingen over het praten over emoties en het onderdrukken ervan, en wat de wetenschap hierover zegt. Vragen zoals "Is het belangrijk om emoties te delen met je partner?" en "Mag een goede partner nooit boosheid uiten?" komen aan bod, hetgeen uitnodigt tot nadenken over het omgaan met emoties en de ander in relaties.
- Prof. Alexis Dewaele bespreekt romantische relaties bij paren van hetzelfde geslacht, met aandacht voor de historische en hedendaagse benadering van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Hij behandelt hoe stressfactoren, zichtbaarheid en sociale contexten hun relaties en welzijn beïnvloeden. Zo bevordert hij een genuanceerd begrip van de ervaringen van LGBT+ koppels.
- Prof. Dr. Ann Buysse zal ingaan op partnerrelaties binnen het ruimere gezin via vragen zoals "Moet een gezin per se bestaan uit een vader, moeder en kind(eren)?" en "Is het beter om samen te blijven voor de kinderen, zelfs als de relatie slecht is?". Ze biedt op deze manier een dynamisch perspectief op gezinsrelaties en daagt traditionele, meer rigide opvattingen over wat een gezin inhoudt uit.