Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen

 • Wat zijn de openingsuren van het onthaal van Avansa regio Gent?

  Het onthaal is elke werkdag open van 9u tot 12.30u en van 14u tot 16u. Op woensdag- en vrijdagnamiddag is het onthaal gesloten. Opgelet: tijdens de coronaperiode werken we van thuis uit. Je kan ons wel telefonisch of via mail bereiken: 09 224 22 65 of info@avansa-regiogent.be.

 • Hoe kan ik inschrijven voor een cursus of activiteit?

  De gemakkelijkste manier is online via onze website. Vanaf 28 november 2019 kan je online betalen zodat je meteen definitief bent ingeschreven voor de activiteit.

  1. Zoek via de knop ‘Activiteiten’ bovenaan op de homepage in ons aanbod en kies een cursus. Je ziet meteen of er nog plaatsen beschikbaar zijn.
  2. Indien je bij ons kunt inschrijven zie je een inschrijfknop verschijnen (in het andere geval vind je onder 'Praktisch' de nodige contactgegevens van een partnerorganisatie).
  3. Die knop leidt je naar het winkelmandje. Daar kan je jezelf en eventueel ook andere deelnemers inschrijven.

  Lukt het online inschrijven en betalen toch niet? Onze onthaalmedewerkers Deborah en Myriam en helpen je graag verder (09 224 22 65 of info@avansa-regiogent.be). Je kan ook langskomen op het onthaal (Visserij 106/1 in Gent) tijdens de openingsuren.

 • Hoe schrijf ik in voor een online activiteit?

  Inschrijven gebeurt op dezelfde manier. OPGELET: Sinds eind 2019 heeft iedereen die zich wil inschrijven een nieuwe account nodig, dus die zal je wellicht even moeten aanmaken om verder te kunnen.

  Na je inschrijving krijg je ten laatste één dag voor de start van de activiteit een mail met daarin een link. Op de dag en het uur van de online activiteit, klik je op de link en word je doorverbonden naar de online activiteit. Je krijgt in de mail ook enkele tips om correct in te loggen in het programma Zoom.

 • Hoe werkt de UiTPAS?

  UiTPAS Regio Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi. Je kan met de kaart UiTpunten sparen, o.a. ook bij Avansa regio Gent. Die punten kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

  Er bestaan 2 soorten:

  • De gewone UiTPAS: hiermee betaal je het gewone standaardtarief, maar kan je wel punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten.
  • De UiTPAS met kansentarief: hiermee betaal je het UiTPAS-kansentarief (80 procent korting) en kan je bovenop nog eens punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten. Dit is enkel voor mensen met een kansenstatuut.

  Omruilvoordelen bij Avansa regio Gent:

  In ruil voor 15 UiTpunten kan je gratis een van de volgende lezingen of uitstappen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle of Lochristi bijwonen:

  15/5 Online digistatie | Cinema online

  17/5 De moed vinden om vol te houden in coronatijd | Online workshop

  In ruil voor 25 UiTpunten kan je aan reductietarief (-25%) aan een van de volgende activiteiten in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle of Lochristi deelnemen:

  (nieuwe lijst herfst volgt)


  Om je UiTpunten in te ruilen voor een activiteit schrijf je je telefonisch of per mail in.

  Je kan ons onthaal bereiken via 09 224 22 65 of info@avansa-regiogent.be

  Meer info:

  UiTPAS Gent

  UiTPAS Merelbeke

  UiTPAS Destelbergen

  UiTPAS Lochristi

  UiTPAS Melle

 • Kan ik mijn inschrijving annuleren?
  • Verwittig ons altijd als je niet deelneemt aan een cursus waarvoor je was ingeschreven.
  • Als je definitief bent ingeschreven en zonder schriftelijke verwittiging (brief, e-mail) toch niet deelneemt, kunnen wij het inschrijvingsgeld niet terugstorten.
  • Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de cursusprijs terug, verminderd met 15 procent administratiekosten.
 • Wat gebeurt er als een cursus wordt geannuleerd?

  Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de cursus annuleren. Je wordt hiervan steeds op voorhand verwittigd. We storten dan je inschrijvingsgeld terug.

 • Kan ik genieten van een reductie?

  De reductieprijs (-25%) geldt voor:

  • studenten met een studentenkaart en een voltijds leerplan
   Je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw studentenkaart.
  • mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten

  Contacteer ons op 09 224 22 65 voor meer informatie.

  De sociale prijs (-50%) geldt voor:

  • mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent, Merelbeke, Lochristi, Destelbergen en Melle wonen
   Op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (..1/...), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons vóór de activiteit een kleefbriefje. Dit kan ook een foto of scan zijn die je per mail doorstuurt. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en woon je wel in Gent, Merelbeke, Lochristi, Destelbergen of Melle? Dan kan je beroep doen op het UiTPAS-kansentarief. (Zie ‘hoe werkt de UiTPAS?’)
  • werkzoekenden in en buiten Gent
   Je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw stempelkaart of een inschrijvingsbewijs van de VDAB.

  Het UiTPAS-kansentarief regio Gent (-80%) geldt voor:

  • inwoners van Gent, Merelbeke, Destelbergen, Lochristi en Melle met recht op een verhoogde tegemoetkoming of die in schuldbemiddeling zijn. Duid bij je inschrijving het UiTPAS-kansentarief regio Gent aan en vul bij je profielgegevens je UiTPAS-nummer in.


  Bij elke cursus staan de vier prijzen vermeld in deze volgorde: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs | UiTPAS-kansentarief regio Gent
  Cliënten van het OCMW in Gent, Eeklo, Knesselare, Maldegem en Merelbeke kunnen bij hun maatschappelijk werker een tussenkomst vragen om deel te nemen aan het aanbod van Avansa regio Gent in deze gemeenten.


 • Krijg ik een bevestiging na mijn inschrijving?

  Een inschrijving via de website wordt onmiddellijk gevolgd door een automatische mail. Daardoor weet je zeker dat je inschrijving in behandeling is. Zodra je betaling toegekomen en verwerkt is, krijg je automatisch een definitieve bevestigingsmail.

  Indien de activiteit gratis is ontvang je meteen de definitieve bevestigingsmail.

  Wanneer een cursus reeds volzet is, ontvang je een bevestiging van je plaats op de wachtlijst.

  Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de cursus annuleren; we storten dan je inschrijvingsgeld terug.

  Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een cursus waarvoor je was ingeschreven.

 • Hoe komt het dat sommige identieke cursussen in prijs verschillen als die op verschillende plaatsen worden gegeven?

  Sommige gemeentebesturen en/of andere partners komen tussen in de kostprijs van een activiteit. Avansa kan dan de deelnemersprijs verlagen. Een greep uit de partners die recent tussenkwamen in de deelnemersprijs: gemeentebestuur Evergem, gemeentebestuur Deinze, gemeentebestuur Merelbeke en gemeentebestuur Lovendegem. Wij danken hen voor hun bijdrage.

 • Hoe geraak ik bij Avansa regio Gent?

  Klik hier om je route te berekenen.

  Het kantoor van Avansa regio Gent is sinds 11 september 2017 gevestigd in de Gentse Visserij op nummer 106/1. We zijn vlot bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets.

  Met de trein naar Gent-Dampoort

  Als je met de trein komt is het een kwartiertje wandelen vanaf station Gent-Dampoort. Ga de Kasteellaan af richting centrum en sla linksaf nadat je de brug bent gepasseerd. Na 400 meter arriveer je aan de poort van ons kantoor.

  Met de auto

  De Visserij is een eenrichtingsstraat die je kunt bereiken vanaf de Brusselsepoortstraat of de Brusselsesteenweg. Vanaf het Keizerviaduct sla je rechtsaf als je van Gent-Dampoort komt.

  Parkeren is betalend. De Visserij bevindt zich in parkeerzone 2 (oranje). Het uurtarief is € 1,50, per dag betaal je € 6. Klik hier voor het volledige Gentse tariefplan.

  Lage-emissiezone Gent

  Mag je wagen centrum Gent binnen? Meer info over de lage-emissiezone vind je hier.

 • Hoe geraak ik in De Krook?

  Klik hier om je route te berekenen.

  Vanaf het voorjaar van 2017 vinden heel wat van onze activiteiten plaats in de nieuwe Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1 in Gent.

  De Krook bereik je:

  Te voet

  Via de hoofdingang aan het nieuwe Miriam Makebaplein in Gent. Die is bereikbaar via de brug aan de Kuiperskaai, ook voor rolstoelgebruikers.

  Indien een activiteit buiten de openingsuren van de bibliotheek plaatsvindt zul je via de ingang aan de Platteberg binnen kunnen. Die is bereikbaar door de trap naar beneden te nemen, links van de bibliotheek vanaf het Miriam Makebaplein. Ook kun je aan het einde van de Lammerstraat rechts afslaan naar de Sint-Pietersnieuwstraat en vervolgens door de Korianderstraat (rechts van de Minardschouwburg) naar beneden wandelen, of vanaf de Kortedagsteeg links afslaan naar de Grote Huidevettershoek. Op donderdag is de bibliotheek geopend tot 21 uur.

  Met de fiets

  De fietsenstallingen van De Krook bevinden zich op -1 en -2. Je bereikt ze via de ingang aan de Platteberg, via de Sint-Pietersnieuwstraat en de Korianderstraat of langs de Kortedagsteeg, Walpoortstraat, Grote Huidevettershoek.

  Omwille van veiligheidsredenen mogen op het Miriam Makebaplein voor de bibliotheek geen fietsen gestald worden. In de buurt van de Zuid zijn ook heel wat fietsenstallingen, zoals de overdekte aan de Vooruit.

  Met het openbaar vervoer

  Op het plein van de Zuid (halte Woodrow Wilsonplein, 200 meter van De Krook) arriveren en vertrekken verschillende bussen en trams, ook vanaf station Gent-Sint-Pieters.

  Raadpleeg de dienstregeling van bus en tram op www.delijn.be

  Met de auto

  Parkeren kan in Interparking Gent Zuid, onder het Woodrow Wilsonplein, of op een parkeerplaats in de buurt. Meer informatie (o.a. parkeertarieven) vind je op mobiliteit.stad.gent.

  Lage-emissiezone Gent

  Mag je wagen centrum Gent binnen? Meer info over de lage-emissiezone vind je hier.

 • Hoe huur ik een lokaal bij Avansa regio Gent?

  Sinds 1 april 2017 is het niet langer mogelijk om lokalen te huren bij Avansa regio Gent.

  In het voorjaar van 2017 vond al een groot deel van de Avansa regio Gentactiviteiten plaats in Bibliotheek De Krook. Sinds 1 september 2017 is het volledige Gentse aanbod van Avansa regio Gent in De Krook te vinden.

  Rond die datum hebben wij ook onze werkplek in de Reigerstraat verlaten en zijn we naar de Visserij verhuisd.

  Alternatieve lokalen in de buurt van Gent-Sint-Pieters huur je bij:

  - Kwadraet, Koningin Maria Hendrikaplein 64a via 09 382 75 70

  - VCOK vzw, Raas Van Gaverestraat 67a via 09 232 47 36

  - Educo vzw, Koning Albertlaan 27 via 09 241 89 79

  Dank voor het begrip.