Generatieve AI voor beginners
Wereldwijd worden aan universiteiten en hogescholen boeiende cursussen gegeven. Dankzij het fenomeen van de MOOC (Massive Open Online Course) wordt veel van die betrouwbare kennis voor iedereen met een internetconnectie en (vaak) kennis van het Engels gratis toegankelijk. In deze demo leer je hoe je MOOCs zoekt en hoe je deelneemt aan cursussen van MOOC-aanbieders.
Voor wie in een infosessie kennis wil maken met een digitaal thema. Een expert licht toe en nadien is er tijd voor vragen. Opgelet: een digistatie is geen workshop.
Jarenlang grepen we naar Google Zoeken om de meest uiteenlopende informatie op te zoeken. Sinds 2022 gaat ChatGPT, een chatbot van OpenAI, met alle aandacht lopen. Die lijkt op een zoekrobot, maar is toch iets helemaal anders. We gaan na hoe je communiceert met ChatGPT. Hoe krijg je toegang? Hoe schrijf je goede prompts? Je ontdekt waarvoor je ChatGPT kan gebruiken: teksten schrijven, vertalen, samenvatten of analyseren. Je leert ChatGPT kennen als een creatieve gesprekspartner waarmee je brainstormt over complexe of persoonlijke onderwerpen.
Hoe zit het met die ‘hallucinaties’ van ChatGPT? Is de chatbot wel geschikt om betrouwbare informatie op te zoeken? We vergelijken ChatGPT met Gemini, Claude en slimme AI-tools zoals Perplexity.