Nieuws

Comon zoekt nieuwe uitdaging: Gentenaars in beweging

Vanaf september 2023 gaan we met Comon op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hoe kunnen we Gentenaars stimuleren om te bougeren en gezond te leven? Daar gaan we anderhalf jaar rond werken en dat doen we graag samen met jou. Wat bedoelen we precies met bewegen? Wat vind jij belangrijk? En hoe denk jij dat het in Gent nog beter kan?

Foto Comon bewegen 1

Comon met dat lijf, beweeg met dat lijf

“Komaan met dat lijf

Beweeg met dat lijf

Je kreeg toch dat lijf

Je kreeg het, beweeg het!”

De woorden van muzikant Raymond van het Groenewoud lijken wel op het lijf geschreven van Comon. Want de nieuwe uitdaging gaat over bewegen. En vooral: gezond bewegen. Met z’n allen. Dus hef dat lijf. De voordelen zijn amper te tellen. Wie gezond beweegt:

Heeft minder kans op ziektes als suikerziekte, obesitas en hartaandoeningen

Heeft minder stress

Kan zich beter concentreren

Heeft meer energie

Voelt zich meer verbonden met anderen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bewegen klinkt evident en toch is het voor één derde van de volwassenen een werkpunt. We zitten te veel voor ons scherm, we hebben of maken geen tijd, we weten niet hoe te beginnen of ons lichaam legt zelf beperkingen op.

Wie heeft baat bij bewegen?

Iedereen. Kinderen en adolescenten groeien gezond op wanneer ze regelmatig bewegen. Ze krijgen sterkere botten en ook hun concentratie gaat erop vooruit. Ouderen, zwangere vrouwen … zelfs mensen met een bepaalde ziekte ondervinden voordelen van een fysieke activiteit. Bewegen verhoogt immers je weerstand.

Wat verstaan we onder bewegen?

De klemtoon ligt op gezond, op haalbare stappen richting een gezond leven. En vooral op lichaamsbeweging die bij je past. Dus geen krachtoefeningen, wel de krachten bundelen en op zoek gaan naar beweegredenen voor ons allen.

Gent als beweegvriendelijke stad

Bewegen is belangrijk, maar soms maakt onze omgeving het ons moeilijk. Gelukkig doet de stad al veel om ons te helpen. Ze zorgen voor veilige en makkelijke voet- en fietspaden en investeren in mooie parken en groene plekjes. Maar hoe kunnen we Gent nog beter maken, zodat iedereen gemakkelijk kan bewegen?

Waar loop je tegenaan?

Alles kan altijd beter, denken we bij Comon. Laten we dus onze kuiten insmeren voor een gezond Gent. Hoe we dat doen? Eerst leggen we ons oor te luister bij alle Gentenaars en Gentliefhebbers. Wat is voor jou belangrijk? Waar zouden we met Comon volgens jou mee aan de slag moeten gaan? We verzamelen uitdagingen en selecteren er één. Met z'n allen - Gentenaars, creatievelingen, onderzoekers en technologen – verkennen we de problemen, bedenken we oplossingen en experimenteren we. Tuupetegoare en met slimme technologieën als deel van de oplossing.

Hoe technologie ons kan helpen?

Het is dankzij technologie dat we een versnelling hoger kunnen schakelen. Kijk maar naar deze bestaande voorbeelden:

Interactieve speeltoestellen op openbare plaatsen die geluid maken of licht geven wanneer we ze gebruiken. Zo stimuleren ze ons om gezond te bewegen.

Slimme uurwerken die ons gepersonaliseerd advies geven om gezond te bewegen.

Een schommel waarmee je een gsm kunt opladen.

Zin om als Gentenaar je beste beentje voor te zetten?

We moeten met z’n allen weer geloven dat bewegen niet moeilijk is. Eerste stap? Laat ons weten wat voor jou belangrijk is. Hoe? Tussen 20 en 30 september via onze website. Of kom het ons persoonlijk vertellen in het Comonloket in De Krook op woensdagnamiddag 20 september, donderdagavond 28 september en zaterdagnamiddag 30 september. Zo maken we samen Gent nog beter.

Comon is een collectief van onderzoekers, technologen en creatievelingen van stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook en werkt samen met Avansa regio Gent. Het doel van Comon? Van Gent een nòg wijzere stad maken. Nog aangenamer, nog gezonder. Hoe? Door te luisteren naar wat Gentenaars nodig hebben. Dit samen te exploreren. En technologische oplossingen op mensenmaat te bedenken én uit te testen. Voor en mét Gentenaars. Want bij Comon is iedereen uitvinder. Meer info op comon.gent

Foto: Studio Edelweiss

Datum bericht vr 18 augustus '23