Nieuws

Gentse Dag van de Filosofie pakt uit met Susan Neiman

Op zondag 30 april vindt de twaalfde editie van Dag van de Filosofie plaats. Niemand minder dan de Amerikaanse filosofe Susan Neiman zakt speciaal voor deze dag af naar KASK School of Arts in Gent.

DVF krook 2560x2160


De bekende Amerikaanse filosofe Susan Neiman komt speciaal naar Gent om er te praten over de waarde van universalisme, het geloof in vooruitgang en een strikte scheiding tussen macht en rechtvaardigheid. De waarde van ‘universele mensenrechten’ wordt volgens haar vergeten en verdrongen door het hedendaagse identiteitsdenken waar ‘etniciteit’ en ‘gender’ centraal staan. Filosofe Alicja Gescinska gaat met haar in gesprek.

Verder staat een debat over economische waarde, maatschappijkritiek en sociale strijd op het programma. We bekijken met filosofe Sigrid Wallaert hoe woede activistische en revolutionaire doeleinden kan dienen (#MeToo, Black Lives Matter, Youth for Climate…). Ook de waarde van dierenrechten komt aan bod. Zijn dieren louter voorwerpen, volwaardige (rechts)personen, of is er een derde categorie denkbaar? Denkers Tobias Leenaert en Eva Bernet Kempers gaan erover met elkaar in gesprek. Kunstenaar Dries Depoorter tekent ook present voor de dag en brengt zijn ‘Get popular vending machine’ mee; een automaat waar je ‘followers’ kunt aankopen om je profiel op sociale media op te waarderen. Want hoe meer volgers, hoe waardevoller je bent… niet? Filosofe Leen Verheyen onderzoekt dan weer wat we moeten denken van kunstenaars die een krak zijn in hun vak, maar ethisch grensoverschrijdend gedrag stellen. Hoe verhouden die waarden zich tot elkaar? Ook houden we een panelgesprek over neurodiversiteit en het waarderen van ‘anders zijn’. Neurodivergente mensen (gelabeld met autisme, ADHD, dyslexie, dyscalculie, …) kunnen ons heel wat leren. Filosofes Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg ten slotte strijken met hun filosofische podcast ‘Kluwen’ neer op Dag van de Filosofie en bekijken wat de waarde van trots en zelfliefde kan zijn.

Daarnaast zijn er zoals steeds speeddates met filosofen van de Universiteit Gent, reflecties op filocafés in de gevangenis en vele boeiende ontmoetingen en wijze babbels tussendoor. Tot dan?

PRAKTISCH:

Zondag 30 april (10u-18.30u)

Locatie: KASK School of Arts, ingang Louis Pasteurlaan, Gent

Meer info & tickets via www.dagvandefilosofie.be.

Datum bericht di 6 december '22