De jongens van Vila Cruzeiro

Onze collega Fabienne Haerinck trok eind 2021 naar Brazilië en draaide er de documentaire ‘De jongens van Vila Cruzeiro’. Die werd uitgezonden in ‘De Nomaden’ op Canvas. Eind vorig jaar vlogen vier van de jongens speciaal over naar België om hun verhaal te doen. Fabienne vertelt ons hoe het allemaal begon en hoe zij de periode met de Braziliaanse jongeren hier ervaren heeft.

Foto3

Fabienne Haerinck: “Dertien jaar geleden wou ik de andere kant van de wereld zien. Ik belandde in Vila Cruzeiro, één van de honderden favela’s van Rio de Janeiro - Brazilië. Ik leerde er de kinderen kennen en dook in hun leefwereld. Een heerlijke tijd had ik met hen. Maar er was een keerzijde. Politiegeweld door de ‘war on drugs’ was er schering en inslag. De jaren gingen voorbij en de situatie werd erger. Ik zag hoe deze prachtige kinderen opgroeiden in een samenleving waar zij amper kansen kregen. Heel wat jongens kwamen in de drugstrafiek terecht en tientallen onder hen werden door de politie vermoord."

"Toen journalist en documentairemaker Roel Nollet samen met Rudi Vranckx een oproep deed naar verhalen over het leven van kinderen aan de evenaar, stelde ik mij kandidaat. Het verhaal van deze kinderen moest verteld worden. In oktober 2021 trokken Roel en ik naar Vila Cruzeiro om de documentaire ‘De jongens van Vila Cruzeiro’ te maken.”

Foto4
“De boodschap van de Braziliaanse jongeren? De war on drugs heeft gefaald”
Fabienne Haerinck, Avansa regio Gent

War on drugs

Haerinck: “De boodschap van de Braziliaanse jongeren? De war on drugs heeft gefaald. Niemand is er ooit beter van geworden. Investeer als overheid in kansen. Investeer in onderwijs, cultuur en kunst. Dergelijke doorgedreven vormen van repressie helpen niet. De war on drugs is een voorwendsel om bepaalde bevolkingsgroepen in het gareel te houden en hen op een gewelddadige manier te onderdrukken. Minder dan één procent van de mensen uit de favela’s is betrokken in de drugshandel, maar wanneer de politie met zwaar geschut het gebied binnenvalt, betaalt iedereen daar de prijs voor. En dergelijke mechanismen gelden voor élke war on drugs, overal ter wereld.”

“Vinicius hield zijn blik strak op het publiek gericht: ‘Mijn vader was een hardwerkend mens. Op een dag wandelde hij voorbij een controlepost van de politie. De politie riep dat hij halt moest houden. Vooraleer mijn vader de kans kreeg zich om te draaien, kreeg hij drie kogels in zijn rug. Ik was 9 jaar. Mijn wereld viel in duigen. Sindsdien heb ik honderden motieven gehad om te revolteren en in de drugstrafiek te gaan. Maar ik kies ervoor te leven. Kunst - mijn muziek - zorgt ervoor dat ik mijn focus behoud. Dus ik vraag, ook aan de overheid van België, om voldoende te investeren in de jongeren uit de armere buurten. Er zit daar zo veel talent. Geef ze kansen. Geef ze een focus. Investeer in kunst en cultuur. Het kan levens redden’, getuigde hij.”

Foto2

‘De jongens van Vila Cruzeiro’ is een documentaire van Fabienne Haerinck en Roel Nollet, een productie van internationaal journalistencollectief ‘The Redhorse Collective’ en gemaakt met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, Equator vzw en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

De jongeren maakten de reis naar België met de steun van de Stichting Liedts-Meesen.

De korte versie van de docu (26 min.) is te bekijken op VRT MAX, De Nomaden, afl. van 15 oktober 2022.

Heb je interesse om een vertoning te organiseren van de lange versie (60 min.) met nagesprek i.s.m. Avansa? Neem dan contact op met fabienne.haerinck@avansa.be.

Datum bericht ma 20 maart '23