Nieuws

Gent reikt literatuurprijs de Boon uit en organiseert boeiend randprogramma

Na Oostende in 2022 ontvangt Gent de uitreiking van de Boon voor literatuur in 2023. De Boon beloont jaarlijks het beste Nederlandstalige boek in twee categorieën: enerzijds fictie en non-fictie en anderzijds kinder- en jeugdliteratuur.

Boon

De vzw Vlaamse Literatuurprijs koos de gaststad omdat literatuur lééft in Gent. 'Gent is dan ook een échte leesstad', zegt Sami Souguir, Gentse schepen van Cultuur. Denk maar aan onze topbibliotheek de Krook en aan de vele unieke onafhankelijke boekhandels in onze stad. Onze partner Kunstencentrum VIERNULVIER heeft bovendien als enige Vlaamse kunstinstelling een programma rond literatuur. De vele boekenfans van onze stad en ikzelf kijken er alvast naar uit’, aldus Souguir.

Op donderdag 23 maart 2023 zullen de Boonprijzen worden uitgereikt bij VIERNULVIER in Gent. Begin december werd de longlist bekend gemaakt en op vrijdag 13 januari 2023 wordt de shortlist voorgesteld tijdens een uitzending van radio 1-programma Culture Club, opgenomen in de Krook. De winnaars van de twee Boonprijzen worden bepaald door een professionele jury. Maar ook het publiek kan vanaf 13 januari 2023 stemmen op hun favoriete boek op de shortlist: er zijn nl. ook twee publieksprijzen.

Als leesstad grijpt Gent de Boon aan om een interessant randprogramma aan te bieden. O.a. Avansa regio Gent, Bibliotheek De Krook, VierNulVier en UGent zorgen vanaf midden januari voor een mix aan activiteiten, gaande van een voorleesmarathon tot podcasts die worden opgenomen met scholen. De genomineerde Boonboeken, literatuur en het plezier van lezen staan hierin centraal. Hou zeker onze website in de gaten!

Praktisch: Stem op jouw favoriete boek voor de publieksprijs of kom naar een Gentse activiteit. Voor meer info over de Boon en het Gentse randprogramma, surf naar https://gent.bibliotheek.be/de-boon

Datum bericht di 6 december '22