Project 'De Aantrekkelijke Stadsrand' wil onderschatte regio in Meetjesland doen floreren

Op de Meetjeslandse kant van het kanaal Gent-Terneuzen neemt Avansa regio Gent met heel wat andere organisaties zoveel mogelijk medereizigers mee op een boeiende tocht, waarbij we visueel en inhoudelijk een gezicht willen geven aan een onderschat deel van deze regio; namelijk de zone die grenst aan Gent en diens haven. Dit doen we in co-creatie met inwoners, lokale ondernemers, landbouwers, de haven, de stad, de gemeenten, maatschappijbouwers, cultuurverbinders en bezoekers. Allen slaan ze de handen in elkaar om de leefgemeenschappen in kernen en wijken te versterken.

M Bats 20220511 DSC 3594

Doorheen een traject in verschillende fasen wordt er gewerkt aan de identiteit en het imago van de plaatsen waar we neerstrijken. Met de projectpartners zullen we nieuwe belevingspunten uit de grond stampen, maar ook reeds bestaande initiatieven versterken en met elkaar verbinden. Zo hopen we een florerende gemeenschap te realiseren, met sterke bondgenootschappen en ambassadeurs, die met trots spreekt over ‘De Aantrekkelijke Stadsrand’ als bloeiende bestemming.

Terwijl je dit leest, zijn wij met Avansa regio Gent aanbeland bij een cruciale fase in het project: het samen brainstormen. Alle medereizigers zijn momenteel op zoek naar creatieve antwoorden op uiteenlopende vragen: “Hoe kan een aantrekkelijke stadsrand in het Meetjesland eruitzien? Welke resultaten willen we zien op het terrein? Welke waardevolle, potentiële plekken komen in aanmerking? Hoe leggen we de link met Gent, de haven en het platteland? En hoe ontwikkelen we een gedragen visie en actieplan?”

Op 28 maart 2023 sloegen we aan het brainstormen in Doornzele. Een diverse groep aan mensen die wonen in, en zich verbonden voelen met de regio, ging doorheen verschillende denkoefeningen op zoek naar manieren om De Aantrekkelijke Stadsrand te doen floreren. We sloten de avond af met in onze rugzak een breed inventaris aan beleefbare plekken, en in gedachten vele nieuwe mogelijkheden tot het ontwikkelen van nieuwe plekken en acties. De deelnemers vatten de vele opgeworpen ideeën samen als een creatie van ‘beleving’ in de regio. De Aantrekkelijke Stadsrand, een te verbinden veelheid aan plekjes, zou als een totaalpakket beleefbaar moeten zijn. Ze zien een uitdaging in het ontluiken van het potentieel dat de regio te bieden heeft, en het werkte inspirerend om hun vurigheid om dit te realiseren te mogen meemaken. Wij kijken alvast uit naar wat nog komt!

Heb jij zin om er volgende keer ook bij te zijn? Ook als je er eerder niet bij was, ben je meer dan welkom om mee te brainstormen op 24/5 in Lovendegem en 19/6 in Zelzate. Inschrijven via www.avansa-regiogent.be.

De Aantrekkelijke Stadsrand is een Europees Leaderproject en PlattelandPlusproject. Het is een samenwerking van Toerisme Meetjesland, Toerisme Oost-Vlaanderen, Avansa regio Gent, Plattelandscentrum Meetjesland vzw, gemeente Evergem, gemeente Lievegem, gemeente Zelzate, cultuuroverleg Meetjesland COMEET, Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei RLML, Vlaamse Landmaatschappij VLM en project Gentse Kanaalzone.

Avansa regio Gent is een partner in dit project omdat het gelooft in een duurzame visie op toerisme die Toerisme Meetjesland volop uitdraagt. Deze visie vertrekt vanuit het concept “Reizen naar morgen”, waarbij toerisme een meerwaarde biedt, niet alleen voor de recreant en de ondernemer, maar ook voor de plek zelf, de gemeenschap en de plekhouder of ambassadeur. Avansa versterkt dit project met haar expertise en ervaring in sociaal-culturele participatieprocessen.

Ontwerp zonder titel 14
Datum bericht do 4 mei '23