Sioen over de Eritrese avond

Afgelopen zaterdagavond 4 november kon je je in het Dienstencentrum van Ledeberg een hele avond laten onderdompelen in de Eritrese cultuur. Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg, was ook aanwezig een deelt zijn ervaring;

Frederik Sioen: "Ik had deze avond met stip genoteerd omdat ik zelf ‘buddy’ ben van een Eritrese jongen van 17 jaar, Iseyas. Hij koerst sinds februari mee met onze wielerclub Spaak&Spier. Via Fedasil had ik de vraag gekregen of Iseyas mee kon fietsen. Sindsdien is hij uitgegroeid tot de mascotte van onze club. Hij is uitermate getalenteerd en reed deze zomer zijn eerste wedstrijden, met 2 maal een vijfde plaats als gevolg. Als buddy wilde ik hem in contact brengen met Erigent, mede-organisator van de avond. Het was fijn dat Iseyas 6 andere jonge nieuwkomers van de Reno Boot had meegebracht. Er was zelfs een Eritrese vriend uit Hasselt afgezakt.

"Het Dienstencentrum van Ledeberg was volledig volgelopen voor deze kleurrijke avond met een heel divers publiek. Er waren op voorhand 140 inschrijvingen maar er bleken 200 aanwezigen te zijn. Bij aankomst werden de inschrijvingen geregeld, kon men drankkaarten kopen en onmiddellijk aanschuiven aan een lekker buffet van Eritrese en Soedanese specialiteiten. Het werd zeer gesmaakt. Alles wat tot in de puntjes geregeld. Chapeau voor de organisatie."

"Na het eten kregen we een uiteenzetting over Eritrea. Kenmerken van het land en eigenschappen van de Eritrese gemeenschap werden belicht. Ook de uitdagingen waarmee nieuwkomers uit Eritrea worstelen werden besproken: racisme, zoeken naar werk, ondersteuning bij het leren van Nederlands, … en natuurlijk ‘huisvesting’. Ook in het gesprek met John Van Daele kwamen deze uitdagingen nadrukkelijk aan bod, naast de voorzichtige link met de politieke situatie in Eritrea. Ook de rol van Hilde van Erigent werd sterk benadrukt. Zulke sleutelspelers zijn uitermate belangrijk, en ze werd regelmatig in de bloemetjes gezet.
Na het praatgedeelte werd overgegaan tot muziek en dans. Een schitterende Eritrese band uit Oostende zette de toon, en al snel stond de dansvloer vol. In een grote cirkel werden we meegetrokken in de ambiance. Jong, oud, Eritreërs, Soudanezen, Belgen, … 'tuupe te goare' dansend en glimlachend. Meer moet dan niet zijn. Maar vooral ook, minder moet dat niet zijn. Zeer geslaagde avond, als je het mij vraagt."

Datum bericht ma 6 november '23