Volksraadpleging in Gent over betaalbaar wonen en publieke eigendom

Sticker a6 helft 1024x732

Op zondag 8 oktober 2023 krijgt iedere Gentenaar vanaf 16 jaar de kans om deel te nemen aan een volksraadpleging.

De volksraadpleging is een initiatief van de actiegroep ‘Te Duur’, die meer dan 26.725 geldige handtekeningen verzamelde. Als er meer dan 10% van de kiezers dit via een petitie vragen, dan is de Stad Gent verplicht om een volksraadpleging te organiseren.


De volksraadpleging gaat over betaalbaar wonen en het gemeentelijk publiek vastgoed van de Stad Gent. Op de volksraadpleging krijg je deze 2 vragen:

Vraag 1: Gemeentelijk publiek vastgoed mag niet geprivatiseerd worden. Bent u akkoord? (Ja / Nee)

Vraag 2: Moet de Stad Gent een bank van publieke gronden oprichten om 40 % sociaal wonen te realiseren? (Ja / Nee)

Avansa regio Gent wil het publieke debat over het thema van de volksraadpleging stimuleren zodat de Gentenaars op 8 oktober een geïnformeerde keuze kunnen maken.

De initiatiefnemers van de volksraadpleging organiseren daarom in de Foyer van NTGent (St-Baafsplein) volgende publieke debatten:

Avansa organiseert op donderdagavond 5/10 een Quotes-gesprek met woonexpert Filip Canfyn in Bibliotheek De Krook. In zijn analyse geeft hij ook zijn visie op beide vragen van de volksraadpleging. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.


Ben je op zoek naar meer info over het thema wonen en volksraadplegingen als instrument om de democratie te verrijken? Via onderstaande links kan je je inlezen:

Datum bericht di 12 september '23