Nieuws

Wij zijn Zaffelare: een gemeenschapsvormend erfgoedproject over thuis zijn in je wijk

Het project: ‘Wij zijn Zaffelare: verleden verweven met toekomst en heden’ stelt dit najaar aan alle inwoners van Zaffelare dezelfde vraag: Wat maakt jouw dorp tot jouw thuis? Doorheen open gesprekken en warme ontmoetingen gaan we op zoek naar het dynamisch erfgoed dat hen typeert. Dit zit in de handen en hoofden van mensen, heeft wortels in het verleden en evolueert mee met iedere generatie, nieuwe inwoner of enthousiasteling.

Zaffelare

De komende twee jaar werkt Avansa onverminderd voort om mensen te versterken en samen te brengen rond maatschappelijke thema's die leven in onze regio.

In het noordelijk gedeelte van het Meetjesland gaan we aan de slag met het thema mobiliteitsarmoede: samen met inwoners, verenigingen, sociale organisaties en besturen gaan we na waar grote mobiliteitsknopen zitten en hoe we samen naar oplossingen kunnen toewerken. In Lievegem en Eeklo verbinden we landbouwers met burgers, door (on)kruid in te zaaien en te verwerken. We geven lezingen en workshops rond biodiversiteit en organiseren meewerkdagen op landbouwbedrijven. In Deinze maken we in de dorpen Zeveren, Vinkt en Meigem samen met inwoners luisterwandelingen die vervolgens toeristisch worden ontsloten.

We werken voor deze projecten samen met verschillende partnerorganisaties, zoals Erfgoed Viersprong, Plattelandscentrum Meetjesland, Hoplr, Autodelen.net, Biodivers, stadsbestuur Deinze, gemeentebesturen Assenede, Evergem, Maldegem, Sint-Laureins en Lochristi. Als sociaal-culturele organisatie in onze regio dragen we via projecten bij tot de plattelandsontwikkeling in samenwerking met het LEADER-programma en de provincie Oost-Vlaanderen.

Logobanner
Datum bericht di 27 augustus '24