De stadsrand van Gent, in dit project gezien als Lievegem, Evergem en Zelzate, wordt vandaag onterecht gezien als een minder interessant randgebied met veel industrie, in de buurt van een drukke haven en meerdere transportassen. In dit hoog dynamische en contrastrijke gebied (haven vs. historische woonkernen en landschappen) werden reeds 11 koppelingsgebieden gerealiseerd: gebieden waar ruimte, rust en ontspanning centraal staan als oases in het havenlandschap. Voor buitenstaanders van dit gebied is het nog niet duidelijk welke transformatie dit gebied recent onderging en de toeristische beleving ervan is nog erg mager.
Dit project wil doorheen een waarderende co-creatieve aanpak de kracht en schoonheid van dit gebied aantonen. Doorheen de ideeën van ‘Reizen naar Morgen’ belichten en versterken we het gebied als een florerende gemeenschap, waaruit zowel de bezoeker, de ondernemer alsook de inwoner een meerwaarde kan halen. Zo versterken we deze plaats in diens geheel, waarbij toerisme functioneert als een middel om aan de samenleving te werken.
Het project is ondertussen aanbeland in de laatste fase. Doorheen meerdere brainstormsessies kwam naar boven welke plekken reeds sterk gewaardeerd worden door de inwoners, ondernemers en landbouwers in de regio, maar ook welke mogelijkheden er nog waren om plekken en acties verder te ontwikkelen. Uit dit inventaris aan beleefbare plekjes werd een keuze gemaakt, waar we nu vanuit de verschillende organisaties volop aan de slag gaan.
Een eerste plek waar Avansa neerstrijkt is De Lieve, het oudste kanaal van Europa dat ooit van Gent tot aan de Noordzee liep. Vandaag blijft een sierlijke stroom over, die op een mooie dag te voet en te fiets te verkennen is. Op deze route zijn heel wat plekken waar je even halt kan houden, en het is op één van deze rustmomenten dat we in samenwerking met een kunstenaar, de inwoners rondom De Lieve en geïnteresseerden een artistieke beleving willen uitwerken. Op een co-creatieve manier zal vanuit vele verschillende ideeën en gezichtspunten toegewerkt worden naar een creatieve beleving van deze historische plek.
Ten tweede trekken we naar de tuinwijk Klein Rusland, gelegen in Zelzate. Doorheen drie workshops in ontmoetingshuis Nest werd meermaals gesproken over deze boeiende plek; ooit ‘het arbeidersparadijs op aard’, vandaag een wijk die te maken heeft met leegstand en een onzekere toekomst. In de komende maanden gaan we op zoek naar de verhalen van ‘de Kleine Rus’, zoals de inwoners genoemd worden, en vereeuwigen we die op een wandelroute doorheen de buurt.
Dit project legt doorheen co-creatie de nadruk op het deelnemen en deelhebben van alle stakeholders binnen het gebied. We streven naar een gedeeld engagement in iedere fase van het project, vanuit vele verschillende achtergronden en met verschillende belangen. Niet enkel het gebied op zich wordt op die manier versterkt, maar ook de fierheid en kennis over het gebied groeit.
Hieronder vind je een lijst van verslagen van de afgelopen bijeenkomsten: