Januari 2023 - december 2024

Digistroom

Digiclub 1

Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020) ervaren mensen in een kwetsbare positie een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben mensen ze een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Met de Digibanken wil o.m. Avansa regio Gent daar verandering in brengen!

Het Digibankproject richt zich tot alle burgers, maar in het bijzonder tot de meest kwetsbare inwoners (18+ jaar) die woonachtig zijn in onze werkingsregio. Met de oprichting van lokale Digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. Het project Digibanken kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

In een Digibank kan je een laptop of tablet ontlenen, een opleiding of workshop volgen rond digitale vaardigheden, zoals bv. gebruik van Smartschool voor de ouders, kopen en verkopen online, ... of individuele begeleiding bij het gebruik van online dienstverlening, zoals bv. Tax-on-web, inschrijvingen kinderopvang, ...

We doen dit samen met verschillende partners: Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde, de lokale besturen uit het werkingsgebied Leie en Schelde (De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Marten-Latem en Zulte), VDAB, vzw LigoGent-Meetjesland-Leieland, Emino, Groep Intro, Beego BV, Deinze Industrie, De Zorgband en Avansa brengen met dit project hun engagement samen om een stap voorwaarts te zetten inzake e-inclusiebeleid. Samenwerkingen tussen enkele van deze partners zijn in deze regio niet nieuw.