Januari 2022 - juni 2024

Kerk in het midden - Netwerk

De 1800 parochiekerken zijn niet weg te denken uit het Vlaamse landschap en vormen bovendien voor velen een baken van lokale gemeenschapsvorming. Naast een religieuze functie hebben kerkgebouwen vaak een hoge kunsthistorische, architectonische of emotionele waarde. Daartegenover staat het afnemende kerkbezoek en het toenemende aantal kerken dat leeg staat of slechts sporadisch gebruikt wordt. Daarom krijgen heel wat kerken een nieuwe invulling. Dit gaat vaak gepaard met veel vragen, onzekerheden en uitdagingen, zowel voor het de lokale besturen lokale bestuur als de betrokken buurtbewoners. Wat zal er met onze kerk gebeuren? Hoe kunnen we er mee over beslissen? Wat zijn de mogelijkheden in een kerkgebouw kerk? Het zijn slechts enkele vragen die veel mensen zich stellen en waar geen éénduidig antwoord op is te vinden. Daarom hebben de drie Avansa’s in Oost-Vlaanderen en dienst Erfgoed van de Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar geslagen en het ‘Kerk in het midden - Netwerk’ opgericht.

299720271 8233287376711226 6188023765990602529 n

Wat zijn we van plan?

Met het Kerk in het midden - netwerk willen we lokale besturen, organisaties, verenigingen en inwoners over de provincie heen met elkaar in contact brengen om vragen, ervaring en kennis met elkaar uit te wisselen.

Elke parochiekerk is uniek, net als de wijk of het dorp waarin de kerk is verankerd. Bijgevolg heeft elk proces tot herbestemming zijn eigen verhaal. Er bestaat geen formule om dit in goede banen te leiden. Een traject kan pas succesvol zijn met de betrokkenheid en participatie van de lokale gemeenschap. Door jullie vragen en ervaringen samen te brengen zijn we inspirerend voor elkaar.

Gespreid over twee jaar organiseren we acht bijeenkomsten, telkens op een inspirerende locatie en rond een specifiek thema of de noden en vragen die naar voren komen. Vanuit deze bijeenkomsten worden contacten verder verdiept, kennis en ervaring gebundeld, en wordt dit alles voor iedereen beschikbaar gesteld. Zo kan het netwerk blijven groeien tot een kennisplatform dat van onderuit wordt vormgegeven.

Een warme samenwerking tussen Provincie Oost-Vlaanderen, Avansa regio Gent, Avansa Waas-en-Dender, Avansa Vlaamse Ardennen en Dender, Parcum, met steun van Vlaamse Landmaatschappij & Europees Landbouwfonds

Op zaterdagvoormiddag 24 september vindt de Kick-Off plaats in de kerk van Overbeke. Hier is een groep buurtbewoners enthousiast aan de slag om van de kerk een gemeenschapsplaats te maken. Zij brengen ons hun verhaal. Als keynote spreker nodigen we professor Roel De Ridder uit. Hij is al vele jaren bezig met de herbestemming van kerken en vertelt ons zijn ervaringen. Hierna gaan we zelf aan de slag en wisselen we ook onze eigen vragen en (mogelijke) ervaringen uit in kleine groepen. Afsluiten doen we met een hapje en drankje.

Ben jij of jouw organisatie betrokken bij een herbestemmingsproject en heb je hierbij vragen, ideeën of ervaringen? Grijp dan nu jouw kans en kom dan zeker langs op het startmoment in Overbeke!

I.s.m. Avansa regio Vlaamse Ardennen-Dender, Avansa regio Waas-en-Dender, Overbeke Boomt, PARCUM, Provincie Oost-Vlaanderen – Dienst Landbouw & Platteland – P.G. LEADER Meetjesland

Praktisch:

Welkom om 9.30u. Deelname is gratis.

Inschrijfpunt: Avansa regio Waas-en-Dender