November 2020 - …

Kerk in het midden - Toolbox

Ki M Exports Nieuwsbrief banner kort

Op tal van plaatsen zoekt men manieren om kerkgebouwen een nieuwe invulling te geven.

Zie je als vereniging in het kerkgebouw een mogelijke plek voor ontmoetingsactiviteiten? Kan je organisatie een maatschappelijk project vormgeven in het kerkgebouw? Wil je als inwoner je stem laten horen in het debat over de toekomst van de kerk? Of wil je als lokale overheid luisteren naar de stem en de ideeën van de burgers om daarmee een gedragen project voor herbestemming te creëren? Gebruik dan de Kerk in het midden – Toolbox!

Avansa regio Gent ontwikkelde de toolbox samen met de dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is een leidraad om lokaal in dialoog te gaan over de toekomst van het kerkgebouw en er betrokkenheid over te creëren. De zoektocht naar een nieuw gebruik van de kerk is dan ook een hele uitdaging, waarbij de inbreng van de lokale gemeenschap belangrijk is. Het kerkgebouw heeft symbolisch en geografisch een centrale plaats in een dorp of stadsdeel. Een nieuwe invulling kan lokale noden invullen en mensen bij elkaar brengen. Als er overleg en samenwerking is en er gewerkt wordt aan gedragenheid en enthousiasme, versterkt deze zoektocht de band tussen de inwoners en de relatie met het kerkgebouw, zodat er een duurzaam gebruik uit kan groeien.

Hoe begin je eraan? Raadpleeg de toolbox hier via de website van provincie Oost-Vlaanderen, bekijk de video en ontdek hoe een traject van participatie en overleg leidt naar een klare kijk op de toekomst van je kerk. Of neem contact op met sandrine.dewilde@avansa.be.

Je kan de toolbox ontlenen, een gesprek aanvragen of we geven een infosessie of workshop.

Ben je benieuwd hoe die toolbox er dan precies uitziet? Bekijk het in onderstaand filmpje!