Shalan Alhamwy

Shalan is een veelzijdige muzikant met roots in Syrië en België, die uitblinkt als violist, componist, docent en fotograaf.

Met een klassieke opleiding en een diverse muzikale achtergrond in westerse, Arabische en Turkse muziek, combineert Shalan deze stijlen moeiteloos in zijn muzikale uitvoeringen en composities.

Hij heeft opdrachten gekregen van wereldberoemde orkesten, waaronder het WDR Radio Orchestra en Kammersymphonie Berlin, en heeft muziek geschreven voor ensembles, films en tv-shows.

Shalan treedt op met Damast Duo, Olla vogala en het Expat Philharmonic Orchestra en is artistiek leider van Jiraan Ensemble en Picea Orientalis.

In 2019 en 2022 werd hij uitgenodigd als expert en commentator op de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en cello. Voorheen was hij lid van het Syrian National Symphony Orchestra, het National Orchestra of Arabic Music en het Damascus Chamber Orchestra.

Shalan heeft een bachelordiploma in farmacie en farmaceutische chemie behaald aan de Universiteit van Damascus (2006)

Shalan werkt als Shalan werkt als coördinator en lesgever van de Muziekateliers bij De Centrale in Gent.

Shalan is ook een gepassioneerd fotograaf. Zijn tentoonstelling "Vlaamse klanken" waarbij hij Vlamingen portretteert die typische Vlaamse tussenwoorden uitspreken met de bijgaande emoties, valt in Bibliotheek De Krook te bewonderen in de periode februari-juni 2024.