Steven De Foer

BIOGRAFIE

Steven De Foer (1965) is al 33 jaar journalist bij De Standaard, en geregeld te gast in praatprogramma’s zoals De afspraak, De tafel van Gert, De wereld van Sofie en Nieuwe feiten. Met zijn ruime ervaring en kennis valt hij moeilijk vast te pinnen op één onderwerp, maar hij staat vandaag vooral bekend als Amerika-specialist: sinds hij voor de Standaard op 9/11 naar New York vertrok om over de aanslagen te berichten, beleefde hij avonturen in 37 van de 50 staten. Zijn eerste VS-boek, “Amerikanen” (Polis, 2020), haalde de eerste plaats op de non-fictie-bestsellerslijst. Zijn lezing over dit boek werd in heel Vlaanderen enthousiast onthaald.


'Amerikanen' was een zeer breed boek over geschiedenis, cultuur, politiek en eigen belevenissen in de VS.


In mei 2024 verscheen 'De saboteurs', in veel opzichten een vervolg op Amerikanen maar toch meer gefocust op één onderwerp: hoe is het mogelijk dat de Republikeinse partij, gesticht door de nobele Abraham Lincoln, moreel zo diep is kunnen zakken dat ze zich liet kapen door een man als Donald Trump?


'De saboteurs' zoekt doorheen de geschiedenis naar de mensen die het pad effenden voor Trump: van Charles Lindbergh, de vliegtuigpionier die in de ban van het nazisme raakte, over de beruchte “communistenjager” Joseph McCarthy die Charlie Chaplin uit de VS deed verbannen, en “Tricky Dicky” Nixon tot de sleutelfiguren die in recentere tijden de Republikeinse partij omvormden van een respectabele conservatieve partij naar een vehikel van populisten, leugenaars en complotdenkers.


En de actualiteit uiteraard, met figuren als Mike Johnson en Marjorie Taylor Greene en Trump zelf, die de VS op het pad van een dictatuur lijkt te willen zetten.


Steven geeft op aanvraag ook nog lezingen over zijn vorige boeken: Amerikanen, en


‘Hollywood Boulevard’ (Polis, 2016), een turf over de gloriejaren van de cinema en zijn grootste sterren.


Steven staat bij tv, radio en bij de podcasts van De Standaard bekend als een vlot, gepassioneerd en geestig verteller. Als het onderwerp erom vraagt, is er uiteraard veel ondersteunend materiaal: zo is de Hollywood Boulevard-lezing gelardeerd met filmfragmenten. Bij de VS-lezingen blijft de begeleidende PowerPointpresentatie beperkt tot foto's, en vertelt Steven over zijn onderwerp op een onderhoudende manier.