Tom Sauer

Tom Sauer is Hoogleraar Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen.

Hij was gedurende twee academiejaren als Research Fellow verbonden aan de John F.Kennedy School of Government, Harvard University (VS)(1997-1999), en dit dankzij een Rotary Ambassadorial Scholarship.

Sauer’s onderzoeksdomein is internationale veiligheid (o.a. oorlog in Oekraïne) en meer bepaald de problematiek van de proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening van massavernietigingswapens, vnl. nucleaire wapens. Hij publiceerde negen (hoofdzakelijk Engelstalige) boeken en tientallen academische peer-review artikelen. Zijn recentste Nederlandstalig boek is getiteld De Strijd voor Vrede. En Hoe we die Kunnen Winnen (Polis, 2017, waarvan in 2019 de tweede editie is verschenen). Tom Sauer schrijft ook regelmatig opiniestukken in kranten (De Standaard, De Morgen, De Tijd, deredactie, Knack online) en geeft ook interviews op radio en TV.

Tom Sauer werd in 2009 tot Ambassadeur voor de Vrede benoemd door Pax Christi Vlaanderen, en heeft in juni 2019 de Rotary International Alumni Global Service Award ontvangen, en mocht in Hamburg bij de prijsuitreiking 10.000 Rotariërs toespreken over nucleaire ontwapening.