Verzetswandeling in Gent | Charles Ongenawandeling

© Publiek domein

Start za 31 augustus '24
10:00 - 12:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar Herberg Macharius
Coyendanspark 1
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In Walkotopia’s vijfde verzetswandeling staat het groeiende Gentse verzet tegen de nazi’s van de latere oorlogsjaren centraal. We wandelen in de voetsporen van ambtenaar en verzetsstrijder Charles Ongena (1903-1945) en ontdekken de steeds grotere impact van de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Gent en het groeiende verzet in de stad. Hoe verhardde de bezetting naargelang de oorlog vorderde? Hoe groeide het verzet als reactie hierop? Wat deed mensen besluiten om zich met gevaar voor eigen leven te verzetten tegen de nazi’s? Deze verzetswandeling is een eerbetoon aan zij die streden voor onze vrijheid. Op deze tocht horen we de verhalen van verschillende oorlogsgetuigen.


Oorlog is helaas van alle tijden en ook nu weer brandend actueel. Maar de samenleving vergeet snel en selectief. Zo zijn de namen van de Gentse verzetsstrijders (m/v) uit WOII grotendeels uit het collectieve geheugen verdwenen. Om de Gentse oorlogsverhalen aan de toekomstige generaties door te geven, verzamelt historica Leentje Van Hoorde met Walkotopia sinds 2020 getuigenissen over WOII in Gent. Die verwerkt ze tot verzetswandelingen in de verschillende Gentse wijken. Elke verhalentocht draagt de naam van een weerstander (m/v) en belicht een ander thema.

Praktisch

De wandeling vertrekt aan Herberg Macharius, Coyendanspark 1, Gent. We eindigen op de Kouter. Bij warm weer breng een flesje water mee.

Sessies

 • za 31 augustus '24
  10:00 - 12:30
  Herberg Macharius - Default

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7,5
  Voor studenten met een studentenkaart en een voltijds leerplan of voor mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten.
 • Sociale prijs
  € 5
  Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent, Merelbeke, Lochristi, Destelbergen en Melle wonen of voor werkzoekenden in en buiten Gent.
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 2

Begeleiding

Leentje Van Hoorde

Meer over Leentje Van Hoorde

In samenwerking met