Verzetswandeling in Gent | Karel Poffynwandeling

© Publiek domein

Start za 24 augustus '24
10:00 - 12:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar Startpunt: voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk
Sint-Pietersplein
9000 Gent

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Je kan voor deze activiteit niet meer inschrijven. Bekijk alternatieven

In de Karel Poffynwandeling, Walkotopia’s eerste verzetswandeling in centrum Gent, staat het Gentse verzet tegen de nazi’s in de eerste oorlogsjaren centraal, en dat van ambtenaren in het bijzonder. We wandelen in de voetsporen van ambtenaar en weerstander Karel Poffyn (1897-1944) en ontdekken de impact van de Duitse bezetting op Gent en het ontluikende verzet in de stad. Voor welke keuzes stonden de Gentenaars bij het begin van de bezetting? Wat dreef mensen om zich met gevaar voor eigen leven te verzetten tegen de nazi’s? Deze verzetswandeling is een ode aan de grote rol die ambtenaren speelden in het ontluikende Gentse verzet.


Oorlog is helaas van alle tijden en ook nu weer brandend actueel. Maar de samenleving vergeet snel en selectief. Zo zijn de namen van de Gentse verzetsstrijders (m/v) uit WOII grotendeels uit het collectieve geheugen verdwenen. Om de Gentse oorlogsverhalen aan de toekomstige generaties door te geven, verzamelt historica Leentje Van Hoorde met Walkotopia sinds 2020 getuigenissen over WOII in Gent. Die verwerkt ze tot verzetswandelingen in de verschillende Gentse wijken. Elke wandeling draagt de naam van een weerstander (m/v) en belicht een ander thema.

Praktisch

De wandeling vertrekt op het Sint-Pietersplein in Gent, voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk. We eindigen aan de Graslei. Bij warm weer breng een flesje water mee.

Sessies

 • za 24 augustus '24
  10:00 - 12:30
  Startpunt: voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk - Default

Locatie(s)

 • Startpunt: voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk Sint-Pietersplein
  9000 Gent Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7,5
  Voor studenten met een studentenkaart en een voltijds leerplan of voor mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten.
 • Sociale prijs
  € 5
  Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent, Merelbeke, Lochristi, Destelbergen en Melle wonen of voor werkzoekenden in en buiten Gent.
 • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
  € 2

Begeleiding

Leentje Van Hoorde

Meer over Leentje Van Hoorde

In samenwerking met