Bewustmaking

Netwerk Dementievriendelijk Gent lanceert de campagne ‘Hou je hersenen in vorm’

Er rust nog steeds een taboe op de ziekte dementie. Toch willen mensen met dementie nog volop deelnemen aan het leven. Zij willen meer zijn dan hun ziekte. De campagne ‘Hou je hersenen in vorm’ wil tegelijk elke Gentenaar aanspreken: gezond leven en bewegen voorkomt immers de ziekte voor maar liefst 40 procent. En ‘hoe vroeger je begint, hoe meer je wint.’ Daarom nodigt het netwerk iedereen tijdens deze campagne, van 6 tot en met 21 september, uit om te wandelen voor dementie.

Houjeherseneninvorm

Het officiële startschot wordt gegeven op vrijdag 6 september in het Wouter Weylandtstadion. Om 11u ben je er van harte welkom voor een geanimeerde en beweeglijke start. Doe mee en zet samen stappen voor dementie. Laten we gezond leven en bewegen, want elke stap telt.

Bewegen voor een gezond brein

Binnen deze campagne organiseert Avansa i.s.m. met het Netwerk Dementievriendelijk Gent en GRAY | Ghent University Research for Aging Young een inspirerende avond met o.m. Prof. Greet Cardon. Zij zal dieper ingaan op de voordelen van beweging voor de cognitieve gezondheid. Ze deelt haar bevindingen uit wetenschappelijke studies en praktijkonderzoeken die aantonen hoe fysieke activiteit niet alleen ons lichaam, maar ook onze hersenen ten goede komt. Prof. Cardon bespreekt de synergetische effecten van bewegen, gecombineerd met cognitieve uitdagingen en de toegankelijkheid van wandelen als een ideale vorm van beweging, vooral voor ouderen.

Prof. Marie-Anne Vanderhasselt bespreekt die avond het belang van hersengezondheid in relatie tot stressregulatie, sociale verbindingen en levensstijl. Zij zal uitleggen hoe verschillende factoren zoals stress, sociale interacties en onze dagelijkse gewoonten invloed hebben op de gezondheid van onze hersenen, en daarmee op ons algehele welzijn.

Na deze inspirerende lezingen gaan we in de campagneweek ‘Hou je hersenen in vorm’ op pad: We maken een begeleide cognitieve wandeling: ‘Op stap met je brein’. Tijdens deze activiteit kan je zelf ervaren hoe bewegen en cognitieve stimulatie elkaar versterken en bij kunnen dragen aan een betere cognitieve gezondheid. We bezoeken ook de tentoonstelling ‘Ja.Santé!’ in Huis van Alijn. Een expo over onze zoektocht naar een lang, gezond en gelukkig leven in de 20e en 21e eeuw.

Beweging als medicijn. Actief en gezond ouder worden.

Ook op 2 december focust GRAY op ‘De kracht van beweging.’ die voor eenieder zo van belang is. Dr. Sanne Stegen schetst gezondheidscijfers over generaties en geeft perspectieven voor levensstijl. Prof. Eline Lievens inspireert met een lezing: ‘Bewegen als medicijn?’ en Prof. Greet Cardon belicht uitdagingen bij het opnemen van beweging in het dagelijks leven. Laat je inspireren door onze experts.

Datum bericht di 27 augustus '24